ANNONS

Så mår egentligen damfotbollen – snack på Söder under VM

Samtalen sker innan Sveriges gruppspelsmatcher, som visas på storbildsskärm på Trädgården.
Samtalen sker innan Sveriges gruppspelsmatcher, som visas på storbildsskärm på Trädgården.
Kärlek, hat, pengar och identitet.
Stockholms Kvinnohistoriska snackar damfotboll på Trädgården under VM.
ANNONS

Varför tycks många ha upplevt fotbollsspelande kvinnor som ett hot? Varför tillåts olika lön för lika arbete när det handlar om fotboll? Och hur inkluderande är egentligen damfotbollen?

Det vill Stockholms Kvinnohistoriska ta reda på, och arrangerar därför tre försnack inför Sveriges gruppspelsmatcher i fotbolls-VM på Trädgården vid Skanstull. Matcherna visas sedan på storbildskärm.

Samtalen sker tillsammans med sportjournalisten och historikern Anja Gatu och inbjudna gäster. De har tre olika teman kopplade till damfotbollen:

Hat & kärlek — Tisdag 11 juni kl 16.30. Matchen Chile–Sverige startar kl. 18.

Varför tycks så många ha upplevt fotbollsspelande kvinnor som ett hot? Många kvinnor som spelar fotboll har mötts av homofobi, misogyni och hat, särskilt om de brutit mot normerna om hur en kvinna förväntats vara. I dag ser vi samtidigt hur spelarna möts av mer och mer kärlek. Under EM i Sverige 2013 spelade landslaget inför fullsatta läktare och Pia Sundhage togs emot som den stora superstjärnan. Möter spelarna fortfarande mer hat än kärlek?

Ekonomi & identitet — Söndag 16 juni kl. 13.30. Matchen Sverige–Thailand startar kl. 15.

Efter en lång period av osäkerhet börjar många damallsvenska föreningar få ordning på sin ekonomi. Den svenska damfotbollen har hittat en identitet och ett varumärke som står för mångfald, öppenhet och socialt ansvarstagande. Fler sponsorer börjar hitta till sporten och utvecklingen ser likadan ut på många håll i Europa.

ANNONS

Samtidigt som sponsorerna och fansen hittat damfotbollen kämpar spelarna på olika sätt för bättre villkor, genom strejk, landslagsbojkotter, diskriminerings-anmälningar och fackligt arbete. Varför tillåts olika lön för lika arbete när det handlar om fotboll?

Klass & ursprung — Torsdag 20 juni kl. 19.30. Matchen Sverige–USA startar kl. 21.

Hur inkluderande är egentligen damfotbollen? Pojkar har möjlighet att spela fotboll oavsett var de bor – men för flickor är möjligheterna begränsade. Under många år har de framgångsrika flicklagen framförallt funnits i vita över- och medelklassområden. Ytterst få kvinnor med utländsk bakgrund tar sig hela vägen till landslaget eller beslutandenivå i klubbar och förbund. Finns det ett glastak eller misslyckas fotbollen med rekryteringsarbetet redan på gräsrotsnivå? Hur blev det så här och hur går det att göra annorlunda?

Fri entré och 18-årsgräns – barn upp till 12 år får följa med i vuxens sällskap.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.