Vad händer egentligen med Falken? Nytt hopp om öppning

Ännu dröjer det innan skyltarna tänds och röda mattan rullas fram på Falken.
Ännu dröjer det innan skyltarna tänds och röda mattan rullas fram på Falken.
För två och ett halvt år sedan stängde biograf Falken för renovering. Sedan dess har inte mycket hänt – men nu kan neonljus kanske skymtas i slutet av tunneln.
– Vi tror och hoppas kunna öppna till hösten, säger centrumchefen Veronica Berg.

Biograf Falken är ett klassisk landmärke i centrum. Här har Jakobsbergsborna kunnat se film sedan 1965, och det sägs att det var här en ung Mikael Persbrandt bestämde sig för att bli skådespelare, efter att ha sett Rocky.

Men hösten 2017 tog filmfesten abrupt slut, när biografen plötsligt bommade igen. Lokalerna var slitna och i behov av en upprustning. Dessutom skulle man utvärdera om det verkligen fanns behov av en stor biograf med tre salonger i Jakobsberg.

Men någon vidare renovering har aldrig kommit igång. Falken är fortfarande stängd och biosugna Järfällabor har fått vänta tålmodigt på sina popcorn och filmkvällar.

Men nu kan en lösning vara i sikte. Enligt Citycon, som äger lokalen, ska ett avtal vara klart inom kort.

– Inget är påkritat eller klart, men vi är i slutförhandlingar och tror på att kunna öppna till hösten, säger centrumchefen Veronica Berg på Citycon.

Ännu inget arbete i salongerna

Men innan dess ska man bland annat komma överens om vad som behöver göras i lokalerna. De omfattande renoveringarna har under de dryga två år som gått inte blivit gjorda.

Varför har det dröjt så länge?

– Det är en komplicerad förhandling och en komplicerad lokal. Med biografen handlar det också om att säkerställa att det blir en trevlig lokal. Att fräscha upp den lite grann.

Vad händer där just nu då?

– För tillfället är det inget arbete som pågår där, ingen som målar eller hamrar. Det är fortfarande inte klart med någon aktör som kommer in och tar över verksamheten än.

Nya Falken: Mindre – men lyxigare

Men nu är man alltså nära ett avtal. Vem som ska driva biografen kan Veronica Berg inte gå in på, men hon kan bekräfta att Falken förmodligen kommer dyka upp i ny skepnad, när och om den väl öppnar igen.

– Exakt hur den nya biografen ska se ut är inte klart, men det förs en dialog om att kanske inte ha kvar alla salonger. Det är ganska klart att någon av dem kommer överlåtas till annan verksamhet.

Det har varit tal om att Falken ska få ett rejält ansiktslyft och bjuda på en ”lyxigare” bioupplevelse, när den väl öppnar. Något Veronica Berg nu kan bekräfta.

– Idén och funderingarna ligger åt det hållet, ja. Man ska kunna gå på bio i en mysig och trevlig miljö, säger hon.