ANNONS

Egna bubbelpooler för kvinnor i simhallen

Kvinnor får en egen bubbelpool på Eriksdalsbadet – där män är förbjudna.

Badet har ett växande problem med sexuella ofredanden i bubbelpoolerna.

– Flera kvinnor har efterfrågat detta, säger Sara Franzén Shilwan, enhetschef på badet.
ANNONS

Eriksdalsbadet vid Skanstull har infört uppdelade bubbelpooler för kvinnor och män. Badet har tre bubbelpooler, varav en numera är för kvinnor, en för män och i den tredje får båda könen bada.

Uppdelningen, som Dagens Nyheter var först med att berätta om, har varit en efterfrågan från flera kvinnor, enligt Sara Franzén Shilwan, enhetschef på badet.

– Kvinnor har sagt att de upplever det obehagligt att klämma sig ner i en bubbelpool med många män. Därför har vi försökt hörsamma det här önskemålet, säger hon.

Hon berättar att det under november och december varit ett par polisanmälningar angående sexuella ofredanden i bubbelpoolerna.

En bild som bekräftas av polisen. Under 2015 har 25 fall om sexuella ofredanden anmälts på badet, mer än tre gånger så många jämfört mot året innan då 7 fall polisanmäldes.

– Det har varit ett problem. Jag tycker att det är bra att Eriksdalsbadet tar tag i det akuta problemet genom att ge en frizon till kvinnor. Att de kan bada utan att någon kladdar på dem, säger Peter Ågren, lokalpolischef på Södermalm.

Och det finns antagligen fler som råkat ut för ofredanden i bubbelpoolerna, tror Peter Ågren.

– Mörkertalet brukar vara stort på den här typen av brott.

Bubbelpoolerna separeras under en provperiod på Eriksdalsbadet under våren.

ANNONS

Men alla tycker inte att uppdelade bubbelpooler är något positivt. Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) tycker att istället för separata bubbelpooler borde man porta de män som tafsar.

”Det här är fel väg att gå. En offentligt finansierad verksamhet ska inte välja den enkla vägen ut. De måste istället införa åtgärder som faktiskt får bort trakasserierna”, skriver hon på sin blogg och föreslår till exempel badvakter vid bubbelpoolerna.

Fakta

Anmälningarna har ökat

Anmälningar sexuella ofredanden på Eriksdalsbadet.

2013: 6 stycken.

2014: 7 stycken.

2015: 25 stycken.

Källa: Polisen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.