Egna partiet kräver: Avgå Hersi

Efter Mitt i:s granskning: Nu kräver det egna partiet att Awad Hersi (MP) avgår.

Tidigare idag publicerade Mitt i en stor granskning där allvarlig kritik riktades mot Awad Hersi (MP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Nu kräver det egna partiet att Awad Hersi (MP) avgår.

– Vi har varit tydliga med att han behöver avgå och anser inte att Awad kan fortsätta med sina politiska uppdrag, säger Sara Pettigrew (MP) intern gruppledare för miljöpartiet i Stockholm.

Hon berättar att de under dagen fört samtal med Awad Hersi, som i sin tur begärt att få tänka på kravet om hans avgång.

– Juridiskt kan vi inte tvinga honom att avgå nu, men alla nämnder omväljs vid årsskiftet. Jag kommer att kontakta valberedningen och starkt rekommendera att man hittar en annan kandidat. Därefter tas beslutet på vårt medlemsmöte.

– Jag har inget förtroende för Awad i dagsläget. Det här är inget som kan ligga och dra i långbänk. Vi vill fokusera på vår politik.

Någon tidsram på Awad Hersis betänketid kan hon inte uppge.

Mitt i har gjort enskilda intervjuer med 16 anställda och tidigare anställda tjänstemän i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning. Den sammantagna bild de gav var av en ordförande som lägger sig i saker som vanligtvis inte ingår i en politikers uppdrag, som detaljstyr sådant som är förvaltningens uppgift, inte politikernas.

Bland annat vittnade flera om hur Awad Hersi (MP) utsatt dem för påtryckningar i ärenden som handlar om försörjningsstöd för enskilda invånare i stadsdelen. Enligt tjänstemännen strök även ordföranden delar av i tjänsteutlåtanden – speciellt stycken som inte var stödde den politik han ville driva.

– Vi ser allvarligt på de vittnesmålen som framkommit. Vi har länge följt arbetet i nämnden och känt till att det funnits problem. Men inte i den här omfattningen, säger Sara Pettigrew.

Under Awad Hersis period som ordförande har nio chefer valt att avsluta sina tjänster och det har även varit turbulent i nämnden.

Efter Mitt i:s publicering har flera politiker krävt Awad Hersis avgång.

Han sitter också som ledamot i kommunfullmäktige.

Mitt i söker Awad Hersi för en kommentar. Han har tidigare svarat på kritiken från tjänstemännen och politikerna i sin nämnd.

Läs mer: Massiv kritik och avgångskrav mot Tenstas toppolitiker

Läs mer: Kritik från egna majoriteten: Han kör en one-man-show”

Läs mer: Awad Hersi: ”Jag tar till mig kritiken”

Läs mer: Liberalerna kräver Awad Hersis avgång