ANNONS

Egna tider ska lära kvinnor att simma

Amal Mohamed hoppas nu på fler renodlade kvinnotider i Torvalla simhall.
Amal Mohamed hoppas nu på fler renodlade kvinnotider i Torvalla simhall.
Runt om i landet satsas allt mer på simtider utan män i kommunala simhallar. En av orsakerna är larmrapporter om simfärdigheten bland kvinnor och flickor.

Nu har även Haninge testat att ha kvinnobad.
ANNONS

Nödvändigt för att öka simkunnigheten – eller ett steg tillbaka för jämställdheten? Badtider som är exklusiva för kvinnor har skapat debatt i flera kommuner landet runt.

Besluten kommer i regel från de rödgröna blocken. Så även i Haninge, där man liksom i andra delar av landet sett att simkunnigheten minskar bland kvinnor.Simkunnigheten bland nyanlända kvinnor är väldigt låg och många muslimska kvinnor förbjuds av sin tro att visa delar av kroppen för den manliga allmänheten.

Enda alternativet för många har varit en heltäckande, otymplig simdräkt.

Haninge kommun testade fredagen den 24 april att stänga Torvalla simhall för män mellan klockan 17 och 19. Det var bara öppet för kvinnor som fyllt 16 år. Drygt 40 kvinnor kom.

Ingen manlig personal fick heller arbeta vid bassängen, och draperier drogs för så inga män kunde se in.

Merparten av dem som kom var muslimska kvinnor som inte kunde simma. En del av dem hade aldrig någonsin tidigare badat i en simhall eller utomhus.

– De var överlyckliga, men samtidigt jätterädda för vattnet. Det var fantastiskt att se, berättar Amal Mohamed som har varit med och arrangerat kvinnobad runt om i Stockholm i tio år.

Hon märker att även allt fler svenska kvinnor besöker kvinnobaden runt om i Stockholm.

– De tycker det är mer bekvämt att bada bland andra kvinnor än män.

ANNONS

Vad säger du om kritiken från vissa debattörer och badpersonal om att kvinnobad är ett bakslag för jämställdheten, att man sexualiserar kvinnokroppen?

– Absolut tycker vissa så, men inom islam är vi många som anser att vi ska försöka undvika blandning inne i simhallen när flickorna nått en viss ålder. Jämställdhet kan man ägna sig åt på andra ställen än i badhuset.

Jan Molin, verksamhetschef på Torvalla sportcentrum, berättar att simkunskapen sjunker bland tredjeklassare i Haninge. Det händer att föräldrar stoppar sina döttrar från simning i skolan eftersom de då skulle ha badat tillsammans med pojkar.

– I årskurs 6 ska man egentligen kunna simma 200 meter, men tyvärr sjunker simkunskapen allt mer. Vi har 82 000 invånare, det är trångt och en simhall till utöver Torvalla hade underlättat för oss. Men vi tittar på lösningar för att öka simkunnigheten både bland kvinnorna och flickorna, säger Jan Molin.

Eftersom Haninge bara har en simhall, som dessutom stänger under sommaren, blir det kvinno­bad igen först i september eller oktober.

Hur det sedan blir är inte klart.

– Jag hoppas på två tider i veckan i framtiden, säger Amal Mohamed.

De var överlyckliga, men samtidigt jätterädda för vattnet. Det var fantastiskt att se.Amal homhamed