ANNONS

Egnahemsföreningen: Så räddar vi Fornuddsparken

Arkitekterna Svante Berg och Bengt Svensson har Globen, Nya Karolinska och Södertörns högskola på sina meritlistor. Nu engagerar de sig i att hitta bra helhetslösningar för Trollbäcken.
Arkitekterna Svante Berg och Bengt Svensson har Globen, Nya Karolinska och Södertörns högskola på sina meritlistor. Nu engagerar de sig i att hitta bra helhetslösningar för Trollbäcken.
På vilket sätt är en F-9-skola bättre än två nya mindre skolenheter?

Det undrar Trollbäckens egnahemsförening, TEF, som tagit fram ett eget förslag på hur kommunen kan lösa ekvationen med skolor och nytt äldreboende i Trollbäcken.
ANNONS

I dag tisdag, väntas kommunstyrelsen fatta beslut om hur en ny fyraparallellig F-9-skola och idrottshall i Fornuddsparkens norra del ska se ut. Den nya skolan ska, enligt förslaget till ny detaljplan, ersätta den betydligt mindre Fornuddens skola, som i sin tur ska ge plats åt ett nytt äldreboende.

Den nya detaljplanen klubbas troligtvis i fullmäktige i augusti. Men med tanke på den starka opinion som finns mot planen, är dock arkitekterna Svante Berg och Bengt Svensson, företrädare för TEF, säkra på att den kommer att överklagas. De menar att kommunen tuffat på i allt för snabb takt utan tillräckliga underlag, och utan att titta på alternativa lösningar.

Till exempel ifrågasätter Svante Berg och Bengt Svensson om kommunen verkligen behöver en så pass stor skola. Istället förordar TEF en lösning med en ny F-6 byggnad, ungefär där Fornuddens skola ligger i dag. Kumla skola skulle kunna renodlas som högstadieskola och ytterligare en låg- och mellanstadieskola skulle kunna byggas på kommunens mark i Skälsätra.

– Vi har svårt att se fördelarna med att blanda lågstadieelever och högstadieelever. Mindre skolor känns också mer familjära och är de utspridda kan barnen ta sig till skolan på egen hand, säger de.

Ett nytt äldreboende skulle kunna ligga på en rad olika platser, enligt arkitekterna. Till exempel skulle Trollängens äldreboende kunna byggas ut. Man skulle också kunna rådgöra med markägarna i Södergården om inte de kan tänka sig att bygga ett äldreboende, eller använda Kringlantomten och kanske utnyttja Ängsgården som fritidsgård.

– Vi kan peka ut ännu fler lösningar. Förmodligen skulle man på så vis få fram ett äldreboende betydligt snabbare, eftersom man med stor sannolikhet skulle slippa överklaganden, säger de.

Kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Saweståhl (M) står dock fast vid att en F-9-skola är lättare att hantera ur ett ekonomiskt perspektiv, då större enheter är mindre sårbara. Han säger också att F-9-skolor ger bättre lärandemiljöer för både elever och lärare.

– Det finns en romantiserande bild av små skolor, men faktum är kommunens mest populära skolor, med bäst resultat är F-9-skolor. Att renodla Kumla som högstadieskola ser vi inte som en bra idé. Poängen är att det ska vara en blandning, säger han.

Vad beträffar de föreslagna alternativen för äldreboende menar han att kommunen tittat på några av dem – men kommit fram till att ingen av dem slår placeringen vid Fornuddsparken.

ANNONS

– I just den här frågan är vi övertygade om att vi har ett genomtänkt förslag som löser behoven i Trollbäcken. Vi har hittat en bra helhetslösning för både skolbarn och äldre, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.