ANNONS

Ekbacken kan bli vårdinrättning för coronapatienter

Ekbackens äldreboende Sundbyberg
Äldreboendet Ekbacken i Sundbyberg.
På inrådan av region Stockholm kan F-huset bli vårdinrättning för coronapatienter.
Men när det kan stå klart är osäkert.
– Vi har inte personalen som krävs i nuläget, säger förvaltningschefen Birgitta Fahlgren Sylvén.
ANNONS

Belastningen på sjukvården blir högre ju mer antalet fall av covid-19 stiger. Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) vill att regionen tillsammans med andra kommuner ska ta fram en vårdform för personer med svåra symptom.

Krisledningsnämnden i Sundbyberg är positiva till förslaget. Staden förbereder sig nu för att behöva öppna det nedlagda F-huset på Ekbacken som en vårdinrättning för coronapatienter.

– Det finns våningar där som är helt tomma. Det är ju en lång startsträcka om man skulle öppna upp det. Sängar och utrustning ska vara på plats, det är ingenting man gör från en dag till en annan, säger Birgitta Fahlgren Sylvén, chef vid Sundbybergs äldreförvaltning.

Stor personalbrist

I mitten av 2016 beslutade kommunen sig för att sälja Ekbackens äldreboende. Men ingen intresserad köpare hörde av sig och förra året bestämde kommunen sig för att avbryta försäljningen. I dag står stora delar av F-huset tomt – men det är oklart hur snabbt huset kan bli en vårdinrättning.

– Sängarna skulle säkert kunna fixa sig relativt snabbt. Den absolut trängsta punkten här är personal och att bemanna omsorgspersonal dygnet runt för tio, femton platser, kräver jättemycket personal och den personalen har vi inte i nuläget, säger Birgitta Fahlgren Sylvén.

Ekbackens äldreboende Sundbyberg

Bristen beror bland annat på en hög sjukfrånvaro bland äldreomsorgens personal. Kommunen annonserar nu friskt efter lämpliga kandidater. De har hittills haft god respons och nu läser specialpersonal igenom ansökningarna.

– Vi kan göra det här, men vi behöver absolut säkra att vi kan ställa upp med personal. Det är ju en väldigt trång sektor precis nu. Dessutom säger regionen att man tänker ett antal platser i varje ände, alltså att norr ska ha ett antal platser. Så vi tar det lugnt, vi ordningställer inte huset i dag, säger Fahlgren Sylvén.

ANNONS

Snabbar på handläggning

Den planerade och nya vårdformen är till för att avlasta sjukvården, och ersätta ett behov av hemsjukvård som i dag inte är tillgängligt i Stockholm. Omkring ett tjugotal platser väntas få plats i F-huset. Äldreförvaltningen har även infört biståndshandläggning på helger.

– I Sundbyberg har vi en jättesnabb ruljans. Vi är snabba på att ta emot personer som är färdigbehandlade på sjukhus. Vi har inget problem med det, men nu snabbar vi upp det ännu mer för att hjälpa och avlasta sjukvården.

Fakta

Så finansieras vårdformen

Den nya vårdformen ska samfinansieras. Kommunen ska stå för lokaler, drift, mat, logi och omsorgsinsatser.

Regionen kommer ansvara för medicinska insatser i form av läkare, sjuksköterskor och nödvändiga rehabiliteringsinsatser.

Källa: Sundbybergs stad.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.