Ekebobadet hålls stängt i sommar

Så här öde kommer badet vara framöver ingen nappar på idén att driva badet tillsammans med Stena fastigheter.
Så här öde kommer badet vara framöver ingen nappar på idén att driva badet tillsammans med Stena fastigheter.
Det blir inget plaskande i bassängerna vid Ekebobadet i sommar. Efter hot, skadegörelse och olaga intrång stänger ägaren badet.

– Vi är jätteledsna för det här, det var ett svårt beslut att fatta, säger Mats Winkler på Stena fastigheter som äger badet.

Löven rasslar till i den tomma poolen. Solen gassar och det är minst 20 grader varmt. Det är bara tjoandet och plaskandet från barnen som fattas – och vattnet.

För nu har Ekebobadet som drogs med skadegörelse och trakasserier av badvakter förra året, inte öppnat för säsongen.

– Vi är jätteledsna för det här, det var ett svårt beslut att fatta. Men det var för många bitar sammantaget som gjorde att vi bestämde oss för att stänga badet, säger Mats Winkler, fastighetschef på Stena fastigheter Stockholm.

Det avgörande skälet till att badet stängs är att någon eller några tog sig in på badet under natten och badade. Även deras hundar vistades i bassängerna.

– Vi vågar inte ha badet öppet om det finns risk för att det händer olyckor under natten. Det finns en moralisk sida av stängningen, ­säger Mats Winkler.

Att hundar badade i bassängerna gjorde att personalen fick tömma dem på vatten, och det blev dyrt. Men skälen till stängningen är naturligtvis också förra årets skadegörelser och att simskolelärarna kände sig hotade av en del besökare. Dessutom avvisades flera barn eftersom de var stökiga.

Till slut tröttnade badvakterna och anmälde olaga intrång och upprepade fall av skadegörelse till polisen.

Badets läge, alldeles invid ett skogsparti, har gjort att det inte finns någon insyn på ena sidan. Det har underlättat för de som tagit sig in, det har helt enkelt varit svårt att upptäcka dem.

I princip hela sommaren hade någon eller några tagit sig in på badet och bland annat brutit loss plankor från staket och slängt dem i en av bassängerna och krossat rutor. Kiosken råkade ut för inbrott.

Varje morgon fick en av Stena fastigheters vaktmästare ägna flera timmar åt att rensa upp efter nattens skadegörelse.

Förra sommaren uttryckte Mats Winkler, att kostnaderna för skadegörelser och drift blev för dyra. Då landade notan på en miljon kronor. Något som också finns med i bilden nu när beslutet är ­fattat. Han ser inte en höjning av inträdet som ett alternativ för att behålla badet.

– Inträdet ska vara lågt, och vi kan aldrig ta ut den summan som det kostar att driva badet. Men hade det inte varit någon skadegörelse hade vi troligtvis kunnat ha öppet i sommar.

Therese Mattsson från Väsby simsällskap, som arbetade på Ekebobadet förra sommaren är kluven angående stängningen.

– Det är både bra och dåligt. Tråkigt att behöva stänga badet eftersom det är så många som vill ha kvar badet. Samtidigt är det bra att Stena fastigheter visar att de måste göra något åt all skadegörelse.

Men Stena fastigheter har inte stängt dörren för all framtid.

– Badet ligger på vår mark men utnyttjas av fler än våra hyresgäster. Vi har försökt att få med kommunen och olika bostadsrättsföreningar men ingen har visat intresse, säger Mats Winkler som inte vill ge upp.

– Vi hoppas på ett mellanår. En solig dag som denna känner man att det vore kul för barnen, säger han.