ANNONS

Ekebyskolan på uppgång

Eleverna Hicham Merribi och Amanda Nielsen, på Ekebyskolan, vet redan vad de vill jobba med i framtiden. Hicham ska bli pilot och Amanda psykolog.
Eleverna Hicham Merribi och Amanda Nielsen, på Ekebyskolan, vet redan vad de vill jobba med i framtiden. Hicham ska bli pilot och Amanda psykolog.
För första gången på fyra år har Vallentunas nior bättre betyg än i övriga landet. Ekebyskolan, som har sämst betyg i kommunen, är en av de skolor som förbättrat sig.

– Lärarna pushar oss, säger Hicham Merribi.
ANNONS

Fler mattelektioner och fler lärare i matteundervisningen. Det satsa­de Ekebyskolan på förra året för att höja elevernas betyg.

– När niorna, som gick ut i vår­as, gick i åttan var vi oroliga för att de inte skulle få gymnasiebehörighet. Därför fick de fler lärare under vissa lektioner och vi utökade också undervisningstiden på matematiken. Det gav resultat, säger Christina Larsson, arbetslagsledare på Ekebyskolan.

Ekebyskolan är en av de skolor i Vallentuna där årets nior hade högre avgångsbetyg än förra årets elever.

Mattesatsningen tycks alltså ha hjälpt, men Ekebyskolan siktar ännu högre. Niornas betyg i våras var nämligen sämst i Vallentuna.

För att höja betygen ännu mer har skolan till exempel valt att behålla de mattesatsningar som redan gjorts och låta elever i femman och sexan få ta del av dem.

Förutom matten har eleverna sedan i höstas även fler lärare på vissa NO-lektioner.

Eleverna får också mer extraundervisning i den så kallade studiestugan, där samtliga ämnen nu går att ta igen.

Studiestugan uppskattas av ele­verna Hicham Merribi och Amanda Nielsen.

– Matten är svårast, men vi får bra hjälp, säger Amanda Nielsen.

ANNONS

– Matten är bättre nu. Vi lär oss mer på tavlan, än att bara jobba i boken. Svenskan är också roligare. Lärarna ger oss mycket stöd, säger Hicham Merribi.

Förutom Ekebyskolan förbättrade fyra andra skolor i Vallentuna sina resultat i våras. Det var Vittra, Bällstabergsskolan, Hammarbacksskolan och Hjälmstaskolan.

Det gjorde att hela kommunens snitt drogs upp till 221 poäng i meritvärde.

Förra året låg snittet för Vallentunas nior på 205 poäng. Höjningen innebär till exempel att niorna hade bättre betygssnitt än Öster­åkers elever. Men inte bara det. För första gången på fyra år gjorde Vallentunas nior bättre ifrån sig än i övriga riket. Rikssnittet låg i år på 215 poäng.

Den skola som höjde betyget mest i våras var Vittra. Där hade årets nior ett snittbetyg på 251 poäng, jämfört med 219 poäng förra året.

Elin Möller är rektor på Vittra. Hon berättar att skolan efter varje sexveckorsperiod stämmer av varje elev i varje ämne, för att se hur betygen kan höjas.

– Vi ska utmana alla elever att nå sitt bästa resultat, så att inte bara vissa elever får höga betyg. Vi har jobbat hårt med det här sedan förra året och har ett annat förhållningssätt nu. Vi ser att alla elever lär sig olika och att vi behöver möta dem på olika sätt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.