ANNONS

Eken fälls – för att bussen ska fram

Gammal ek Gladö kvarn
En riktig sparbanksek, 300 år gammal, fälls för att bygga en ny rondell i Gladö kvarn.
Den nya rondellen i Gladö kvarn byggs så att den inte ska inkräkta på naturreservatet. Men i stället offras en 300 år gammal ek.
– Den kan stå i 500 år till, och huggs ner för att bussen ska fram under några år, säger Gladö kvarn-bon Agneta Cottin.
ANNONS

Gladö kvarn håller på att förvandlas från fritidshusområde till ett villaområde för permanent boende. Vatten och avlopp dras, tomter styckas av och vägar byggs.

Nere vid Nyboviksbadet behöver bussen kunna komma runt, och där ska nu en cirkulationsplats byggas. Precis där en 300 år gammal ek står.

– Vi hämtar vår post i brevlådan där nere, så man ser trädet  varje dag. Det är en riktig sparbanksek, säger Agneta Cottin.

Naturreservatet går före eken

Hon har försökt påverka Huddinge kommun att flytta rondellen en bit, för att spara eken. Svaret har varit att man försökt hitta en lösning för att slippa fälla den, men att man i så fall måste bygga rondellen in i naturreservatet, och att dispens för detta inte kan beviljas.

–  Eken är viktig för den biologiska mångfalden, och kan stå i 500 år till. Och nu huggs den ner, för att bussen ska fram under några år, säger Agneta Cottin.

Agneta Cottin tycker att det är absurt att eken ställs mot naturreservatet, när båda har höga naturvärden.

Dessutom har hon inte hittat någon ansökan om dispens hos tillsynsnämnden, och undrar om det verkligen stämmer att kommunen gjort allt den kan för att rädda eken.

Avsteg från detaljplan

Anders Falk, projektansvarig för gatuutbyggnaden i Gladö kvarn, säger att han personligen tycker det är synd att eken tas ner, och att man utrett möjligheten att flytta cirkulationsplatsen längre söderut in i parken i naturreservatet.

– Vi lämnade in ett dispensärende, men justerade till nuvarande utformning efter att ha samrått med miljötillsynsavdelningen. De bedömde att avstegen från detaljplanen var för stora, säger Anders Falk.

ANNONS

Det var med andra ord ingen idé att söka dispens.

I nästa vecka planeras eken vid Nyboviksbadet att fällas.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.