ANNONS

Ilska mot Kent Ekeroth (SD) – hånar dödsoffer på Twitter

Värmdö: SD godtar Kent Ekeroths ursäkt om omkomna från Sverige på störtade Iran-flyget.
Kent Ekeroth har hamnat i blåsväder efter ett twitterinlägg om flygolyckan i Iran.
I ett twitterinlägg skriver SD-politikern Kent Ekeroth en till synes nedlåtande kommentar om dödsoffren för flygolyckan i Iran.
Ekeroth, suppleant i SD:s styrelse i Värmdö, skriver "smålänningar" med en gråtskrattande emoji om några av svenskarna som dog i flygolyckan.
SD i Värmdö fördömer inlägget.
ANNONS

Twitterinlägget lades ut av Kent Ekeroth i onsdags och i inlägget publicerar Ekeroth en skärmdump av en artikel från SR P4 Jönköping om det som hänt i Iran. Texten har rubriken ”Flygkraschen i Iran – unga smålänningar bland dödsoffren” och i texten står det bland annat:

”Ett ukrainskt Boeing 737-plan kraschade på onsdag morgon utanför Iran. Två av de runt 170 som omkommit i olyckan är från Jönköping.” och längre ner i texten ”Båda männen har kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn”.

SD-ordförande i Värmdö: ”Inget jag står bakom”

Inlägget har rubriken ”Smålänningar” med en gråtskrattande emoji.

Thorulf Empfevik, gruppledare för SD i Värmdö, där Kent Ekeroth sitter i styrelsen, säger till Aftonbladet att Kent Ekeroths kommentar är ”opassande”:

– Det här är inget jag står bakom. Jag kan inte styra vad han skriver men jag hade inte uttryckt mig så. Det spelar ingen roll var du är ifrån. En flygolycka är alltid tragisk, säger han till tidningen.

Ekrots svar: Kritiserade ordvalet

I ett mejl till Aftonbladet skriver Kent Ekeroth:

”Tweeten kritiserade svensk medias användning av ordet ”smålänningar”, vilket knappast går att missförstå eftersom det poängterar både i texten jag skrev och i bilden ja la upp. Att dumvänstern på Twitter sen spelar dumma och medvetet försöker missförstå är inget nytt. Säger mer om dem, och er säkerligen, än något annat.”

Kritik: ”Sprider rasism”

Efter inlägget har Kent Ekeroth blivit hårt kritiserad av bland andra före detta socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) och DN:s chefredaktör Peter Wolodarski som skriver på Twitter:

”Människor dör i en flygkatastrof, här hemma använder vissa Twitter för att sprida rasism och förakt mot de döda. Normalisera aldrig detta”.

ANNONS

I ett mejl till Mitt i fördömer Håkan Johansson, SD-ordförande i Värmdö, Kent Ekeroths inlägg:

”Flygkraschen i Iran är oerhört tragisk och våra tankar går till offrens anhöriga. Att på det sättet plocka billiga politiska poäng på en sådan tragedi är fel och inget vi står bakom.”

Mitt i söker Kent Ekeroth.

Texten har uppdaterats

ANNONS