EKG-apparat var ur funktion i ambulans

En man på Lidingö fick akuta magsmärtor. Men i ambulansen på väg till sjukhuset fick personalen inte i gång EKG-apparaten.

Nu menar de att den föråldrade tekniken kan leda till vårdskador.

Det var den 15 maj som en ambulans från företaget Aisab hämtade mannen på Lidingö. Han hade akuta magsmärtor och personalen ville göra ett EKG för att jämföra med tidigare och konsultera en hjärtläkare. Men under hela ambulansfärden till Danderyds sjukhus lyckades de inte få maskinen att fungera. Nu har personalen skrivit en avvikelserapport.

Enligt Åke Östman, vd på Aisab, är problemet känt.

– Vi är medvetna om att systemen är gamla och går sönder lätt. Men vi äger inte systemen, det gör Stockholms läns landsting. De har upphandlat ett nytt system och innan det tas i bruk kan vi inte göra något, säger han.

Han säger att ett nytt system skulle ha varit på plats men att det försenats efter att upphandlingen har överklagats.

– Nu väntar vi på förvaltningsrättens beslut, innan det kan landstinget inte teckna avtal.

I avvikelserapporten står bland annat ”återigen har vi en patient som kan ha ådragit sig en vårdskada på grund av att vi har teknik i bilarna vars avtal gått ut och där tekniken är gammal och opålitlig. I en akut situation är det inte rätt att vi ska behöva prova oss fram genom att starta om datorer, kolla kablage, antenner etcetera för att få något att fungera.”

Rapportförfattaren menar att Aisab bör Lex Maria-anmäla händelsen. Men Åke Östman tror inte att det skulle ge något.

– Vi funderade fram och tillbaka men kom fram till att i och med att problemen redan är kända så skulle inte en utredning tillföra något, säger han.

Hur gick det för mannen?

– Jag vet inte. Efter att vi lämnat patienten på sjukhus får vi inte gå in i några journaler.

Hur allvarligt är det att tekniken inte fungerar?

– Det är inte bra men patienten får vård för sina symtom i ambulansen. EKG används bara för att sjukhuset ska kunna förbereda vården på plats.

Hur säkerställer ni att det här inte händer igen?

– Vi ser över utrustningen oftare och ser till att det finns kompetens att laga sådant som blir trasigt. Det finns en rutin kring detta.

Fakta

Kan upptäcka hjärtinfarkt

EKG betyder elektrokardio­gram och görs för att undersöka hjärtats elektriska aktivitet, som bland annat styr hjärtats rytm.

EKG kan upptäcka hjärtsjukdomar och störningar i hjärtats rytm, till exempel en hjärtinfarkt eller hjärtmuskelinflammation.

En färsk hjärtinfarkt är ett akut tillstånd som kräver omedelbar vård i form av inläggning på sjukhus.

Källa: 1177