Eklidens skola följde inte lagen

Eklidens skola får kritik av Skolinspektionen för en skidresa i början av året.

– Det är provocerande att skolan kringgått lagen, säger Linda Norberg (M), utbildningsnämndens ordförande.

Att gå i skolan i Sverige ska vara avgiftsfritt. Det ställde under hösten 2011 till problem för Eklidens skolledning, som planerat en skidresa till Vemdalen för några klasser.

Skolinspektionen fick i oktober in en anmälan om att Eklidens skola uppmanat föräldrarna att bilda en föräldraförening – för att på så sätt kringgå skollagen och bestämmelserna om att skolan ska vara avgiftsfri.

Skolinspektionen fick också ta del av ett brev, med bland andra skolans rektor som avsändare, där det framgick hur skolan kunde ”komma runt” problemet med de höga avgifterna i samband med skidresan.

När Skolinspektionen under hösten hörde av sig till Nacka kommun om resan meddelade kommunen att resan ställts in.

I februari genomfördes skidresan till Vemdalen ändå – men då låg varken föräldraföreningen eller skolan bakom. I stället var arrangörerna några föräldrar ur varje klass.

Skolinspektionen bedömer att resan har varit en del av utbildningen, bland annat för att rektorn beviljat ledigt för samtliga berörda elever och att lärarna följde med på resan.

Därtill menar inspektionen att skolan inte gjort tillräckligt för att försäkra att det var frivilligt för vårdnadshavaren att ersätta kostnaden för resan.

Linda Norberg ser allvarligt på skolans agerande.

– Skolan ska inte försöka kringgå lagen. Det är provocerande och bekymmersamt. Naturligtvis ska skolan vara kostnadsfri för alla.

Fakta

Mer kritik

Den fristående grundskolan Backeboskolan fick i maj även den kritik av Skolinspektionen för att undervisningen inte varit avgiftsfri. Där har föräldrarna bland annat tvingats ordna matsäck till eleverna tolv gånger, fått bidra med lussebullar och betala entréavgifter för att se barnens föreställningar.

Källa: Skolinspektionen