Eko – om ministern själv får välja

”Hur mycket lax ska jag ta? Vi är två vuxna och tre barn”, undrar konsumentministern Per Bolund vid fiskdisken. Butiksbiträdet Denize Larsson rekommenderar 700 gram.  Foto: Stefan Källstigen
”Hur mycket lax ska jag ta? Vi är två vuxna och tre barn”, undrar konsumentministern Per Bolund vid fiskdisken. Butiksbiträdet Denize Larsson rekommenderar 700 gram. Foto: Stefan Källstigen
Storfavoriten på Per Bolunds frukostmacka är messmör.
Storfavoriten på Per Bolunds frukostmacka är messmör.
Han skippar kött på vardagarna – men messmör kan han inte vara utan.

Konsumentministern och Älvsjöbon Per Bolund vill få oss att äta klimat-smart.

Lokaltidningen tog rygg på honom när han fyllde matkorgen.

Det är en kylig men solig morgon i Långbro. Konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har parkerat cykeln utanför den lokala matbutiken. Raskt hugger han en korg vid ingången och styr stegen mot grönsaksdisken.

– Jag gillar verkligen rödbetor, det är väldigt gott. Helst med fetaost på, säger han och lägger ner en påse med de ekologiska rotfrukterna i korgen.

Hans tips är att välja grönsaker efter säsong, senhöst och vinter passar rotfrukter bra.

Vad säger du om exotiska frukter, som mango då? Ska man utesluta det?

– Det är ju en fördel att äta frukt och få i sig vitaminer. Men man kan se det som en extra lyx ibland, och i första hand försöka hitta det som är producerat i Sverige.

Fast några apelsinen åker ändå ner i påsen. Han synar etiketten:

– Från Spanien. Ja, det är ju inte SÅ långt bort i alla fall.

Per Bolund har tre barn, två i tonåren och en nio-åring. Han har förståelse för att många hamnar i köttbulls- och korvfällan, det är smidigt och lätt att laga i en stressig vardag.

Samtidigt anses köttproduktionen vara en de största bovarna för miljön.

Hur gör du och din familj?

– Jag är ju inte vegetarian, utan äter kött. Men vi tänker vegetariskt på veckodagarna och väljer kött på helgerna när det ska vara lite festligt. På så sätt kan man minska miljöpåverkan.

Han tycker om att laga mat och gör gärna linsbiffar och vegetariska grytor.

– Det är inte alls så svårt som man kanske tror och barnen gillar det faktiskt.

Matlagning var faktiskt hans jobb i slutet av 90-talet, innan han blev biolog och politiken tog över.

Då arbetade han som kock på cajunrestaurangen Peppar i Vasastan. Han hade inte gått någon kockutbildning utan gick i lära vid sidan av erfaren personal.

– Jag jobbade där i två år, säger han.

Sedan blir det en tur förbi fiskdisken. Han säger lite skojfriskt att ”fisk är bra för hjärnan” och råder konsumenter att i första hand välja miljömärkt fisk, exempelvis MCE-märkt, eftersom det innebär att den är fångad eller odlad på ett hållbart sätt.

Ett stopp vid messmörshyllan blir det också. Per Bolund avslöjar att messmör är favoritpålägget framför alla på mackan och ett måste till frukosten.

Men messmör har ju ingen ekologisk märkning?

– Nej, så är det. Jag skulle bli väldigt lycklig om det blev det, säger han.

Regeringen arbetar för närvarande med en strategi för hållbar konsumtion och Per Bolund gläds över att försäljningen av ekologiska och fairtrade-märkta produkter ökade med nästan 40 procent förra året.

Vad säger du till folk som inte tycker sig ha råd att köpa ekologiskt?

– Köp så mycket ekologiskt du tycker du har råd med. Det är bra om många köper lite mer ekologiskt, men det betyder inte att en person måste köpa allt.

Fakta

Spelar gärna Taube på gitarr

Namn: Per Bolund

Ålder: 44

Bor: Älvsjö

Familj: Sambo och tre barn.

Yrke: Biolog och miljöpartistisk politiker. Sedan 2014 konsument- och finansmarknadsminister samt biträdande finansminister

Det bästa med Älvsjö: Blandning av både äldre villor och flerfamiljshus, fina naturområden. Det är fantastiskt att ströva i Älvsjöskogen, plocka svamp och bär, och samtidigt se Globen.

Passion 1: Cyklar varje dag till jobbet – året runt.

Passion 2: Musik. Spelar gitarr och sjunger, gärna låtar av Evert Taube. Favoriten är ”Möte i monsunen”.