Ekobananerna tar över i butikerna

Suget efter eko­bananer, i stället för de vanliga besprutade, har ökat stadigt det senaste året. Nu är efterfrågan ofta så stor att tillgången inte hänger med.

– Det är stor skillnad jämfört med för ett år sedan. Vi säljer dubbla volymen nu, säger Claude Schaffert, handlare på Ica kvantum i Åkersberga.

Försäljningen av ekologiska livsmedel i Sverige fortsätter att öka. Särskilt populära är ekobananerna som nu är på väg att gå om konventionellt odlade bananer. Trenden är så stark att Hemköp för två veckor sedan lovade att sluta med besprutade bananer.

I Österåker har handlarna också märkt av utvecklingen.

– Vi tog ett beslut för ett år sedan att ha samma pris på ekobananer som för vanliga bananer och det gjorde att försäljningen tog fart, säger Claude Schaffert.

– Tyvärr får vi inte alltid de volymer vi vill ha, eftersom det blir brist hos leveratörerna.

Även på Coop Extra vid Pilstugetorget har man märkt ökadefterfrågan.

– Ekobananer säljer fantastiskt bra. De senaste veckorna har det varit snudd på 50/50, säger Mathias Landin, butikschef.

Som jämförelse var bara cirka 20 procent av alla bananer som såldes i hans butik för ett år sedan ekobananer. Även han konstaterar att leverantörerna inte alltid hänger med, vilket gäller även andra ekologiska livsmedel, särskilt frukt och grönt.

På Willys på Rallarvägen har ekobananer också ökat och utgör nu ungefär en femtedel av den sålda volymen, uppger Peter Bjureström, butikschef. Enligt honom tog ekoförsäljningen framför allt fart i höstas.

Fakta

Ekovaror som gör skillnad

Kaffe. Ett av världens mest besprutade livsmedel, om det inte är eko.

Bananer och vindruvor. Också rejält besprutade.

Kött. Ekokött kommer från djur uppfödda utan antibiotika.

Mejeriprodukter. Ekologiska mejeriprodukter är bättre för naturen.

Potatis. Vanlig potatis är en av de mest besprutade grödorna i Sverige.

Källa: Naturskydds­föreningen