ANNONS

Ekologisk mjölk ingen säljsuccé

Arlas ekologiska mjölk går inte åt. Den ekomjölk som blir över hamnar i stället i vanliga paket. Väntat, menar en bonde från Vallentuna.
ANNONS

Arla har i flera år satsat på produktion av ekologisk mjölk och gett bidrag till de bönder som producerar ekomjölk.

Men svenska folket hängde inte på trenden i samma takt som Arla hade trott och nu sitter företaget på ett stort överskott av ekologisk mjölk – som i stället får hällas i vanliga mjölk- paket.

– Det här har vi vetat om i drygt ett år, säger mjölkbonden Johan Lindgren från Kårsta. Vi är ett gäng bönder som länge har tyckt att Arla har överskattat efterfrågan på ekologisk produktion.

Johan Lindgren tror att folk i allmänhet inte känner till skillnaden mellan ekologisk och vanlig mjölk. Och om de gjorde det, då skulle de kanske ändå inte köpa den ekologiska varianten.

– Frågan är vad som verkligen är miljövänligt. Till den ekologiska produktionen går större arealer åt och korna producerar mindre mjölk. Energimässigt är det inte effektivt, säger han.

Arla tror fortfarande att efterfrågan finns, men att andra orsaker har gjort att mjölken inte går åt just nu.

– Jag tror att priset är en av anledningarna till att folk inte är mer benägna att köpa ekologiskt. Känner man heller inte till mer- värdena med ekologisk mjölk kan det högre priset spela roll, säger Ann Freudenthal, marknadsansvarig närmare naturen på Arla foods.

Vilka mervärden kan konsumenten få med ekologisk mjölk då?

– En rad saker. Bland annat att man inte använder bekämpningsmedel och att allt foder kommer från den egna gården.

ANNONS

Nu tittar Arla på olika sätt att öka försäljningen av ekomjölk. Bland annat ser man över möjligheten att sänka priserna.

Johan Lindgren.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.