ANNONS

Ekonomisk kris i IK Frej – säger upp personal

IK Frej dras med ekonomiska problem.
IK Frej dras med ekonomiska problem.
IK Frej har stora ekonomiska problem. Föreningen har haft svårt att hantera klivet upp i Superettan.

Problemen har varit så stora att klubben tvingats säga upp flera kanslianställda.
ANNONS

Sportsligt har det gått bra för IK Frej. Laget ligger i mitten av Superettan och inlånade anfallaren Oke Akpoveta har gjort succé och toppar skytteligan med tio gjorda mål.

Utanför plan ser det dock inte lika ljust ut. Klubben dras med ekonomiska problem. Förra året gjorde man en förlust på 900 000 kronor, och problemen har fortsatt.

Klubben ska ha sagt up flera kanslianställda. Enligt nättidningen Täby Allehanda handlar det om fyra av fem anställda på kansliet. Från klubbens sida har man bekräftat att man sagt upp personal, men man vill inte ge besked om hur många som berörs med hänsyn till pågående förhandlingar.

– Personalminskningar är dessvärre nödvändiga men av hänsyn till våra anställda vill jag inte kommentera detta närmare, säger IK Frejs ordförande Per Magnusson.

De ekonomiska svårigheterna grundar sig i att klubben haft svårt att klara de ekonomiska kraven som finns för att spela i Superettan, samtidigt som intäkterna inte ökat på det sätt man hoppats på.

En stor missräkning var att Föreningen för svensk elitfotboll (SEF) ändrade reglerna för hur tv-pengar skulle fördelas. För IK Frej innebar det cirka 800 000 kronor mindre i kassan än vad man först räknat med.

Enligt Per Magnusson jobbar klubben nu med att försöka öka intäkterna. En viktig del i det är att locka mer publik. IK Frej har i nuläget Superettans tredje sämsta publiksnitt, med endast 857 åskådare per hemmamatch. Per Magnusson menar dock att man har gott hopp om att kunna vända det.

– Vi tror att det finns en betydande potential genom att bredda engagemanget i hela Täby, säger han.

Utöver att öka sina publikintäkter letar klubben efter nya sponsorer, och för enligt Per Magnusson diskussioner med ett antal intresserade parter. Vilka det rör sig om mer specifikt vill han dock inte kommentera.

ANNONS

Enligt Per Magnusson finns det ingen risk att klubben inte klarar elitlicensen.

En ljusglimt för klubben är att Djurgården sålt Sam Johnson till den kinesiska klubben Wuhan Zall. Sam Johnson fick sitt genombrott i Frej innan han gick till Djurgården, och klubben har en klausul som ger dem en del av pengarna när Djurgården säljer honom vidare.

– Jag kan inte avslöja beloppet men det innebär en betydande förstärkning av IK Frej Täbys finansiella ställning och ger långsiktigt förutsättningar för en ekonomi i balans, vilket givetvis är utomordentligt glädjande, säger Per Magnusson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.