Anna Ekström (S) besökte sin gamla skola

Anna Ekström (S) träffade barn och ungdomar på Farsta grundskola.
Anna Ekström (S) träffade barn och ungdomar på Farsta grundskola.
Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskaplyftsminister.
Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskaplyftsminister.
Som en del av ett globalt kampanjearbete besökte ministern Anna Ekström Farsta grundskola för att tala om vikten av trygghet och utbildning. Hon berättade om hur hon som "den blyga flickan" lyckades växa upp och hålla föredrag för hundratals personer.

Under fredagen besökte Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskaplyftsminister, Farsta grundskola– det som en gång var Hästhagsskolan och en del av Ekströms egen skoltid. Besöket var en del av den globala kampanjen, 100 Million, där ministrar och parlamentsledamöter världen över besöker skolor för att prata om de 100 miljoner mest marginaliserade unga som inte ges rätten till utbildning.

–Det var jättekul att träffa alla elever, och engagerade lärare som ville ge de eleverna så bra skolgång som möjligt, säger Anna Ekström.

 Den svenska skolan har blivit bättre än vad den var på min tid.

 

”Den blyga flickan”

I aulan höll elever föredrag om hur man kan säkerställa att alla barn får rätt till utbildning. Ekström pratade om vikten av att göra skolan trygg för alla, och gav sig själv som exempel som ”den blyga flickan”. Av flickorna i publiken fick hon flera nickningar av igenkänning.

– Jag var länge rädd för att gå över skolgården, men jag fick mycket hjälp av lärarna. Att jag idag håller föredrag på franska inför hundra personer, det trodde jag aldrig som liten flicka.

Av lärarna på skolan fick Ekström med sig en unison slutsats– undervisning måste ges tid.

–  De vill ha mer konkreta insatser, samt att det ges tid till att förbereda, och tid till kompetensutveckling. De efterlyser annan personal som jobbar med administration och allt det som inte har med undervisningen har att göra.

Studiero är avgörande för tryggheten.

 

Fotograf: Daniel Ivarsson.