ANNONS

Ekvallen drabbat igen – ny ammoniakläcka

Så här såg det ut vid förra utsläppet av ammoniak vid Ekvallen.
Så här såg det ut vid förra utsläppet av ammoniak vid Ekvallen.
Räddningstjänsten fick strax efter klockan 11 kallas ut till Ekvallen i Gustavsberg för ett misstänkt ammoniakläckage. Det är inte första gången som idrottsanläggningen drabbas.
ANNONS

Klockan 11.05 under tisdagen gick larmet om att ammoniak läckte från en kylanläggning vid Ekvallens idrottsområde. Ett större område runt omkring spärrades av och flera polispatruller åkte ut för att hjälpa räddningstjänsten, som gick klädda i skyddskläder och masker.

11.40 meddelade räddningstjänsten att de upptäckt en mindre läcka och att avspärrningarna som satts upp kunde minskas.

– Anläggningen fick ett larm som indikerade på ammoniakutsläpp. Vi åkte dit och stängde av alla kranar, då avtog lukten från utrymmet där man förvarar ammoniaken. Ingen lukt kändes utifrån så det var ingen fara för allmänheten, säger Denny Vincent, operativ chef på räddningstjänsten.

När blir sådana här utsläpp farliga för allmänheten?

– Det är egentligen ingen stor fara om man är ute i det fria. Det luktar dessutom innan det blir farligt. För att det ska vara farligt ska man befinna sig i slutna områden, då kan man få andningsbesvär, säger Denny Vincent.

12.30 lämnade räddningstjänsten Gustavsberg.

Det är inte första gången som Ekvallen drabbats av liknande läckage. I oktober 2012 sprang en ventil på det då nya iskylningssystemet läck. Det orsakade ett omfattande räddningspådrag när läckan på den 650 kilo stora ammoniaktanken skulle lagas.

Det blev också dramatiskt då polisen spärrade av området runt Ekvallen och klassade det som en ”het zon” där enbart räddningspersonal med kemdräkter fick vara. Efteråt gjordes en anmälan om miljöbrott och en anmälan om arbetsplatsolycka eftersom en person som jobbade med läckaget blivit kontaminerad av ammoniak.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.