Nyligen har 30 511 blivande gymnasieelever i Storstockholm fått sina antagningsbesked. Sedan förra årets antagningsperiod för gymnasiet är det yrkesprogrammen som ökat mest. Totalt har programmen 630 fler sökande jämfört med föregående år.

Men även hos de högskoleförberedande programmen har söktrycket ökat – med ekonomiprogrammet i toppen.

Anna Weinsjö, verksamhetschef på Gymnasieantagningen.

Anna Weinsjö, verksamhetschef på Gymnasieantagningen.

Bengt Säll.

– Att många unga väljer ekonomiprogrammet kan bero på att det uppfattas som ett brett program som ger möjlighet till vidare studier på universitet och högskola, säger Anna Weinsjö, verksamhetschef på Gymnasieantagningen.

Enligt ungdomsbarometern är jobb efter gymnasiet och bra förmåner viktigare för sökande till ett yrkesprogram, medan valmöjligheter efter gymnasiet och intresse är viktigare för de som sökt sig till högskoleförberedande program.

Bland de yrkesförberedande programmen är det framförallt el- och energi som har ett ökat antal ansökningar sedan förra året.

– El- och energiprogrammet leder till arbete i en bransch med stor efterfrågan på arbetskraft samt att det är ett framtidssäkrat yrkesområde.

Program som tappat sökande sedan förra året är bland annat bygg och estetiska program.

– Vi arbetar i nära samverkan med branscherna för att öka andelen sökande till yrkesprogrammen genom olika kompetensråd. På den årliga gymnasiemässan som genomförs i samarbete med Stockholmsmässan fokuserar vi till exempel på att lyfta fram och synliggöra yrkesprogrammen.