Elaine fick sin tomt nedskräpad över natten

När Elaine Ljungdahl vaknade såg hon att det var fullt med skräp på hennes tomt. Någon hade använt den som sopstation.

– Det är tråkigt att det inte finns någonstans att vända sig, säger hon.

Det var i torsdags som Elaine Ljungdahls tomt i Glömsta plötsligt såg ut som en sopgård. Ett gammalt kylskåp, varmvattenbredare och flera köksluckor låg utspridda över tomten. Elaine Ljungdahl har ingen aning om vem som kan ha dumpat skräpet, men hon misstänker att det kan röra sig om ett företag.

– Jag har försökt ringa både SRV och kommunen som säger att de inte kan göra något. Jag får hyra ett släp och själv forsla bort skiten. Det är för jävligt för det kostar både tid och pengar, säger hon.

För två månader sedan utsattes en annan tomt i Glömsta för sopdumpning. Fast den gången handlade det om gamla fruktlådor och även den tomtägaren misstänker att det är ett företag som har dumpat skräpet.

– Jag är inte den första som utsätts för det här. Det känns som ett problem som inte kommer att försvinna, säger Elaine Ljungdahl.

Hon har även anmält händelsen till polisen. Men enligt Anna Schelin, brottsförebyggare vid polisen i Huddinge, är det svårt för dem att utreda sådana fall.

– Det är nästan omöjligt för polisen att utreda så länge det inte finns något bland skräpet som avslöjar vem det är som har dumpat det där, säger hon.

Som tomtägare kan man anmäla skräpdumpning som miljöbrott eller nedskräpning till polisen. Även Anna Schelin tror att det kan röra sig om företag som dumpar skräpet på privatpersoners tomter.

– Det kan handla om företag som inte fått passerkort till SRV. Företag måste betala för att använda sopstationen och då kanske företagen vill spara in pengar på att bara dumpa skräpet, säger hon.

Enligt Anna Schelin är det svårt för polisen att förebygga nedskräpnings- och miljöbrott. I stället krävs att man tar personen på bar gärning, menar hon.