ANNONS

Elbåtar i stället för bro till Årsta

Den omtvistade bron till Årsta holmar dröjer. I stället sätter staden in en elbåt under sommaren.
ANNONS

Elbåten kommer att ha plats för tolv passagerare åt gången och börjar köra ut till holmarna från Södermalm med start 1 augusti.

– Det är viktigt att tillgängliggöra Årsta holmar för södermalmarna och andra stockholmare som kanske aldrig satt en fot där trots att de har bott i stan hela livet, säger Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd.

Båtturen kommer att vara gratis och med första avgång klockan tio på förmiddagen. Sedan kör den varje timme till klockan nio på kvällen.

Det finns dock även långt gångna planer från staden att bygga en gångbro från Söder till Årsta holmar.

Men den bron har fått kritik eftersom SL vill ha en pendlingsbåt som ska gå där. Något som skulle kunna stoppas av en eventuell båt.

Betyder elbåten att bron läggs på is?

– Det tar längre tid än vi hoppats på, men det blir en bro. Även om det är tveksamt om den ens står klar till nästa sommar, men nu kör båten i stället fram till att bron är där, säger Per Ankersjö.

Båten kommer alltså bara att köra från Södermalm och inte från Årstasidan.

– Men det kan diskuteras om man hittar en bra angörningsplats på den sidan. Nu får man ta en promenad över Årstabron till Södersidan, säger Per Ankersjö.

ANNONS

Det mesta talar för att Årsta holmar blir ett naturreservat inom kort. I så fall skulle de tre holmarna under Årstabron tas bättre hand om och mer pengar skulle skjutas till underhåll.

Det är viktigt att tillgängliggöra Årsta holmar för södermalmarna.

43-årig Bombman åtalad för hot i Gamla stan

Gamla Stan Den 43-årige man som uppgav att han bar på bomber i Gamla Stan dagen före midsommarafton har åtalats i Stockholms tingsrätt.

Mannen åtalas för grovt olaga hot och grovt falskt larm. Mannen bar inte på en riktig bomb, utan en attrapp, men brotten ses ändå som mycket allvarliga då 100 poliser kallades till platsen. Men även för att stora delar av Stockholmstrafiken lamslogs. Döms mannen kan han få sitta i fängelse upp till fyra år.

Citybanan har fått första rälsen

Södermalm I onsdags lades den första rälsen på plats i Citybanans tunnel under Södermalm. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) var med och invigde spåren.

Totalt blir Citybanan en sex kilometer lång pendeltågstunnel under Stockholm. Bygget började 2009 och beräknas vara klart 2017, då pendeltågstrafiken kan börja rulla här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.