Elbilarna blev färre – nu utlovas krafttag

Antalet laddbara fordon ökar i snabb takt i Sverige, men i Sundbyberg står utvecklingen och stampar.

– Det finns mer att göra, säger kommunalrådet Stefan Bergström (C),

I augusti i år fanns drygt 12 000 laddbara fordon i Sverige. Det var nästan en fördubbling jämfört med samma månad året innan.

Men i Sundbyberg finns det bara 43 laddbara fordon registrerade, enligt intresseorganisationen Power Circle. Det är en bil färre jämfört med i fjol. Ett tiotal är registrerade på privatpersoner och resten tillhör företag eller organisationer.

En som är engagerad i frågan är Stefan Bergström (C), ordförande för stadsmiljö- och tekniska nämnden. Han har ingen entydig förklaring till varför elbilsanvändandet står och stampar i Sundbyberg. Sundbyberg deltog för några år sedan i ett projekt ihop med ett 20-tal andra kommuner för att bygga ut laddinfrastruktur, men det rann ut i sanden på grund av att staten inte bidrog med pengar.

– Det hände saker som ledde till att projekten fördröjdes, säger han.

Avsaknaden av laddställen avskräcker folk från att skaffa elbil. Förra året byggde kommunen sex laddställen vid Östra Madenvägen, inte långt från Enköpingsvägen. Nu utlovar Stefan Bergström krafttag för att få fram fler laddstationer.

– Vi har nyligen beslutat om planeringsdirektiven för nästa års budget. Där står att vi ska skapa minst ett snabbladdställe och minst tio ställen för långsamladdning.

I höst ska han bjuda in företrädare från näringslivet och fastighetsägare till ett möte om hur man ska få fram dessa laddställen. Det är oklart hur mycket pengar kommunen vill lägga på projektet.

Det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren planerar dessutom att bygga ett 30-tal laddplatser under det närmaste året i olika garage i hela Sundbyberg.

– Det är en viktig fråga och vi vill vara med och stimulera intresset genom att erbjuda laddplatser. Vi ser hur det säljs allt mer labbhybrider i Sverige, säger kommunikationschefen Anders Sundqvist,

I Solna finns runt 580 laddbara fordon och där har antalet fördubblats det senaste året. Men av dessa bilar är det bara 13 som ägs av privatpersoner.

Fakta

27 laddställen i nya gallerian

I augusti fanns drygt 12 000 laddbara fordon i landet, och antalet ökar stadigt.

För att öka försäljningen av sådana mer miljövänliga fordon finns en miljöbilspremie.

När Mall of Scandinavia öppnar i november ska det finnas 27 laddställen där.

Det går att får statliga bidrag för investeringar i laddinfrastruktur inom ramen för lokala klimatinvesteringar. Sådana bidrag kan till exempel företag, föreningar och kommuner ansöka om.