Elbolaget varnar – kommer inte kunna ansluta alla som behöver el

Redan till hösten kan anslutningar nekas.
Redan till hösten kan anslutningar nekas.
Redan till hösten kan Stockholm vara för stort för elbolaget Ellevios kapacitet.
Nu varnar företaget för att man inte kommer kunna ansluta alla som behöver i el.

Stockholm blir bara större och större. Så stort att elbolaget Ellevio, som i dag försörjer Stockholms stad med ström, nu är oroliga för att de inte kommer att kunna ansluta alla som behöver el.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver företagets vd Johan Lindehag att Stockholm står inför en akut elförsörjningskris på grund av den dramatiska ökningen av efterfrågan på el.

– Vi befinner oss i ett historiskt akut läge. Vi kommer helt enkelt inte kunna ansluta alla i Stockholm som vill ha el de närmsta åren, och det finns risk att vi tvingas neka nya anslutningar redan under hösten 2019, säger Johan Lindehag till SVT Nyheter.

Ett helt annat läge än tidigare

I debattartikeln skriver Ellevio vd:n att vi allt sedan elnätets kraftiga utbyggnad på 1960- och 70-talet har vant oss vid att Sverige i princip har obegränsad tillgång på el. Men nu är läget annorlunda och värst är det i storstadsregionerna.

Problemet handlar dock inte om elbrist, utan snarare om nätkapacitetsbrist. Alltså att det i dag är svårt att transportera elen från där den produceras till de platser som efterfråga den mest. Detta för att det är fullt i kablarna. I Stockholm, där Ellevio förser över 600 000 abonnenter, ser bolaget konsekvenserna komma allt närmre.

– Vi behöver nu politiska krafttag för att inte riskera en i grunden positiv utveckling mot ökad elektrifiering, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio till SVT.

Ber politiken om hjälp

Nu menar Ellevio att behovet av politisk handling är akut. Det bolaget efterfrågar är bland annat investeringar i elnäten och kortare tillståndsprocesser inför ny nätkapacitet.