ANNONS

Elcyklar stekhett i Västerort

Cykelbutik
2018 blir elcykelns år.
Försäljningen av elcyklar har ökat med 50 procent det senaste året.
– Till nästa år måste vi köpa in ännu fler, säger Christofer Flink, som driver cykelaffär i Kista.
ANNONS

Från och med 1 januari kan du få tillbaka en fjärdedel av kostnaden för ditt köp av elcykel, detta har bestämts i regeringens nya budget. Men elcykelns popularitet är stor redan i dag.

2016 ökade försäljningen av elcyklar med 50 procent, detta är något som återförsäljaren Flinks Cykel & Sport i Kista märkt av.

– Det säljs jättemycket elcyklar, till nästa år kommer det behövas köpa in ännu fler, säger Christofer Flink som äger butiken.

Många tror att 2018 kommer bli elcykelns år och att det kommer att säljas en bra bit över 50 000 elcyklar. På Christofers butik kommer det in mycket pendlare mellan 25 och 45 år som vill köpa en elcykel.

– Det är en stor målgrupp som vill cykla men inte träna, de kanske inte har nån möjlighet att byta om på jobbet och vill inte bli svettiga. Samtidigt tycker de att det är skönt att komma ut och vill inte sitta i bilköer, berättar Christofer Flink.

I budgeten avsätts årligen 350 miljoner kronor, 2018–2020, till en premie för privatpersoners köp av elcykel, elmoped eller elmotorcykel. Möjligheten omfattar elfordon som säljs från 20 september 2017. Premien blir en fjärdedel av kostnaden för elcykel eller elmoped upp till 10 000 kronor.

– Varje dag är det folk som frågar om premien och många köper elcyklar på grund av den, säger Christofer Flink.

Är du sugen på att köpa en elcykel?

Oscar Ahlin, bor i Kista.
– Nej, jag är för lat för att cykla, jag promenerar hellre.
Jag tycker att det är konstigt att cykla på elcykel om man inte blir svettig, är inte tanken med att cykla att man ska motionera.

Hampus Olsson, går i skolan i Kista.
– Jag tror att elcyklar är dyra, det känns inte så värt att köpa en.
Nia Kan, bor i Kista.
– Mina kompisar är studenter och brukar cykla på elcyklar till skolan. De tycker att det är jätteskönt.
Theodor Hallerdahl, går i skolan i Kista.
– Elcykel har jag inte testat, jag åker tunnelbana och buss om jag ska åka längre sträckor. Men det känns ju enklare att cykla med en cykel som har el.
Henna Svartsjö, bor i Rinkeby.
– Jag har provat och cykla på en elcykel som var en trehjuling, det var läskigt för att den var sne. Vi hade en elcykel på jobbet, jag jobbar på hemtjänst.
Said Nur, bor i Kista.
– Jag skulle vilja prova elcykel men jag cyklar aldrig längre. Jag åker buss eller tåg istället. Jag brukade cykla mer förut när jag bodde i Skåne.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.