Eldning vid Viksjö golfklubb skapar oro – 70 larm om brand

Det eldas vid Viksjö golfbana. Det är en person som eldar ris och stockar, som vill bli lämnad ifred.
Det eldades vid Viksjö golfbana, vilket oroade många Järfällabor.
Räddningstjänsten har fått uppåt 70 samtal från oroliga Järfällabor som berättar att det brinner vid Viksjö golfbana. Det visade sig vara banchefen vid Viksjö golfklubb som eldade sly.
– Han tyckte att vi skulle ge fan i att vara där, säger Lars Lindberg, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral.

Det var många Järfällabor som reagerade på brandrök och röklukt under tisdagsmorgonen. En förklaring kan vara branden i ett flerfamiljshus i Sundbyberg som härjade under samma morgon.

Men räddningstjänsten har också fått in ett sjuttiotal samtal från oroliga Järfällabor som vittnat om en brand vid Viksjö golfbana. Men när brandkåren åkte ut visade det sig inte vara någon brand, utan en kontrollerad eldning.

– Det är en person som eldar ris, stockar och allt mellan himmel och jord, säger Lars Lindberg.

Räddningstjänsten: Väldigt olämpligt

Personen ville bli lämnad ifred och påpekade för räddningspersonalen att det inte råder något eldningsförbud.

– Han tyckte att vi skulle ge fan i att vara där. Men vi tycker det han gör är väldigt olämpligt, åtminstone i den omfattningen som han håller på med, säger Lars Lindberg.

Personen som eldade var Urban Nilsson, banchef på Viksjö golfklubb. Han tycker all uppståndelse är hysteri.

– Det är folk som åker på Viksjöleden och ser att det ryker och sen ringer de in och skriver i sociala medier att det är gräsbrand, utan att kolla fakta, säger han.

Har tidigare fått tillstånd från polisen

Han hävdar att han eldat vid den här tiden varje valborg under många års tid.

– Det är enda dagen på året vi kan elda. Jag har alltid sökt tillstånd hos polisen, men sen tröttnade de och sa att jag inte behövde göra det längre. Men uppenbarligen borde jag ha ringt och sagt att ”nu eldar jag här”, säger Urban Nilsson.

Han blir förvånad när han hör Storstockholms räddningscentrals beskrivning av vad som hänt.

– Brandkåren kom hit efter alla larm, ja. Men de tog mina uppgifter och kollade att jag hade läget under kontroll. Sen sa de ”det här ser okej ut” och åkte härifrån, säger han.

Eldar trots avrådan

Både Attunda brandkår och Järfälla kommun avråder från eldning med anledning av det varma och torra vädret. På ledningscentralen är man fortfarande inte nöjda med att Urban eldar.

– Brandmästaren ska dit igen och försöka få till en dialog med honom och få honom att inse hur besvärligt detta är för oss, säger Lars Lindberg.

Släcker om han blir ombedd

Enligt Urban Nilsson har han vidtagit flera säkerhetsåtgärder. Eldningen sker på en jordplätt, marken är bevattnad och man har en eldvakt på plats till onsdag morgon.

Han skulle inte sätta sig på tvären om brandkåren kom igen, säger han.

– Kommer de och ber mig släcka så gör jag det såklart, säger Urban Nilsson.

valborgseld