ANNONS

Håll koll på eldarna inför valborg

Valborgseld vid Fornudden.
Valborgseld vid Fornudden.
Har du koll på vad som gäller inför valborg? Det finns regler för den som vill ordna majbrasor.
– Är det eldningsförbud får man inte elda, säger Anders Hägglund, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.
ANNONS

Och just nu råder ett sådant förbud eftersom det ännu ligger brunt och lättantändligt fjolårsgräs i markerna. Alf Hasselgren är ordförande i Tyresö hembygdsförening som anordnar valborgsfirandet vid Ahlstorp.

– Vi har nog haft det här i 30 år och räknar med att ha en brasa i år också. Men vi vet inte om eldningsförbudet fortfarande kommer att gälla till valborg så vi får se om det blir någon brasa, säger han.

Anders Hägglund, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund bekräftar eldningsförbudet kan sätta stopp för majbrasorna. Han råder den som är osäker att kolla brandriskprognoser hos SMHI.

Har du varit med om att valborgseldarna förbjudits?

– Absolut. Det beror ju på om det blir en sen vår och väldigt torrt. Men det känns som att det nog kommer att gå bra i år för det börjar komma färskt gräs nu.

Hur gör privatpersoner som vill ha majbrasor?

– Då ska man anmäla det till oss. Om man inte gjort det finns en risk att kommunen har invändningar. Följer man inte de restriktionerna kan man bli åtalad. Man får inte elda sådant som är miljöfarligt till exempel. Annars går man in på vår hemsida sbff.se och anmäler sig så åker vi ut och tittar. Finns något som inte ser bra ut blir man kontaktad av oss.

Tobias Hallerby, ordförande för Trollbäckens scoutkår som håller i valborgsfirandet i Fornuddsparken är inte orolig.

– Det är ju alltid eldningsförbud på våren. Men vi har ett nära samarbete med brandförsvaret och mig veterligen har vi aldrig ställt in.

ANNONS
Fakta

Här kan du fira valborg i Tyresö

Ahlstorp i Alby. Båtsmanstugan öppnar för servering kl 19. Vid 20 sjunger Tyresökören, därefter tänds brasan. Kaffe, bröd och korvgrillning. Arrangör: Tyresö hembygdsförening.

Alby friluftsgård. Start klockan 19 med lotteri och försäljning av korv, kaffe och godis. Fackeltåg klockan 20.20, braständning 20.25 och vårsånger med Tyresösångarna. Avslutning med fyrverkerier. Arrangör: Korpen Tyresö/Tyresö kommun.

Fornuddsparken. Trollkarl klockan 18. Fiskdamm, lotterier, loppis, kafé. Brasan tänds klockan 20. Fyrverkerier klockan 22. Arrangör: Trollbäckens scoutkår.

Granängsringen. Från klockan 13. Ponnyridning, tipspromenad, korv, fiskdamm. Klockan 14 ansiktsmålning, klättervägg och hoppborgar. Liveband under dagen. Brasan tänds klockan 20. Kör från Tyresö musikskola. Om vädret tillåter skickas rislyktor upp klockan 21.

Koriandergränd. Brasan tänds klockan 20, mindre fyrverkeri klockan 21.

Tyresta by. Kafé, tal av nationalparkschefen, körsång, majbrasa vid Dahlgrensgården. Klockan 19.30 till 22.00. Arrangör: Tyresta nationalpark.

Gårdens bad, Vendelsö gård. Fika, korv, fiskdamm, lotteri, tipspromenad. Försäljningen börjar klockan 19, fackeltåg 20.20, elden tänds 20.30. Fyrverkeri 21.15. Arrangör: Vendelsö scoutkår och Vendelsö Fastighetsägareförening.