Min lokala hjälte

Elden förstörde Bajensamlingen

I somras totalförstördes allt i Tinas förråd. Bland annat Hammarbyprylarna som hennes bortgångne man samlat på sig under 30 år.
I somras totalförstördes allt i Tinas förråd. Bland annat Hammarbyprylarna som hennes bortgångne man samlat på sig under 30 år.
Tre bränder på samma adress i Årsta sedan i juli.

Polisen misstänker att det kan vara samma person som tänt på.

– Det är en väldig oro för oss som bor här, säger Tina Stenberg som drabbats hårt av bränderna.

Tina Stenbergs make gick bort tidigare i år. I källarförrådet i flerfamiljshuset på Erkenskroken i Årsta hade hon sparat alla hans saker, bland annat Hammarbyprylar som han samlat på i 30 år. Allt förstördes när det brann i källarförrådet i juli.

– Sakerna är omöjliga att ersätta, säger Tina Stenberg.

Hon pekar mot en brännskadad motorcykel som står vid källaringången på baksidan av hennes hus. Från början trodde grannarna att motorcykeln självantänt.

I augusti var det dags igen. De som bor i huset hade kräftskiva när någon upptäckte en rökslinga från en av uppgångarna. Återigen brann det en i källare – den här gången i en port lite längre bort – men i samma fastighet.

– Sedan gick det en tid och vi började till och med skoja med varandra: ”Ingen brand den här helgen heller”, säger Tina.

Men så sista fredagen i oktober hände det igen. Mönstret gick att känna igen. Det pyrde från en källare vid samma tidpunkt som tidigare: mellan sex och åtta på kvällen.

SKB som äger fastigheten har polisanmält bränderna. De har diskuterat med brandmyndigheten vad de ska göra för att förhindra att det brinner igen.

– Det är så klart väldigt jobbigt att det här händer. Dessutom slogs bredbandet och telefonin ut en längre tid efter en av bränderna, säger Eva Stadholm, skadehandläggare vid SKB.

Söderortspolisen är försiktig med uttalanden, men jobbar efter teorin att alla tre bränder har varit anlagda.

– Men vi har ännu inte fått svar på den tekniska utredningen från den senaste branden, säger Anders Gartér, gruppchef för specialgruppen vid polisen i söderort.

Tror ni att det är samma person som tänt på alla tre gånger?

– Det är en av hypoteserna, ja.

Tina Stenberg tycker att hyresvärden har gjort ett bra jobb efter bränderna. Men menar att nu det nu även är upp till dem som bor i fastigheten att vara vaksamma och hålla ögonen öppna.

– Det är mycket extra jobb för oss som bor här. Och mycket extra oro. Men man måste se till vad man själv kan göra.

Sakerna är omöjliga att ersätta.Tina Stenberg

Fakta

Mordbrand kan ge fängelse i åtta år

I Enskede-Årsta-Vantörs stadsdel anmäldes 18 fall av mordbrand förra året.

Totalt har 41 fall av mordbrand och skadegörelse genom eld anmälts i söderort hittills i år.

Rubriken mordbrand används när någon anlagt en brand på ett sätt som innebär fara för andras liv eller omfattande förstörelse av egendom. Döms man för mordbrand är straffet mellan två och åtta år.

Källa: Brottsbalken och Brottsförebyggande rådet