Elden förstörde huset – ägaren kunde bara se på

Ett mindre hus i Vidja brann ner till grunden ­förra tisdagsmorgonen.

Ägaren ­rökskadades när han försökte släcka branden och fick ­uppsöka sjukvård.

Det brann fortfarande i stugan i Vidja när Lokaltidningen Mitt i besökte platsen vid lunchtid ­under tisdagen. Tre brandmän fanns på plats och bevakade elden. Det ­andra teamet hade åkt därifrån några minuter tidigare.

Det som var kvar av den gula stugan i Vidja kommun var skorstenen. Plåttaket hade rasat ner och det smällde och brann från källaren.

– Huset höll på att renoveras och var tomt. Ägaren hade rivit ut köket och det är därför det ligger en massa saker på tomten, säger Tomas Jonasson, brandman.

Det var strax efter klockan sex på tisdagsmorgonen förra veckan som larmet kom in till räddningstjänsten. Då var huset redan helt övertänt.

Det var ägaren till huset som upptäckte branden och sprang ut för att försöka släcka. Mannen rökskadades lindrigt och fick uppsöka sjukvård.

– Han bodde i det andra ­huset på tomten. När han upptäckte branden var det stora lågor och han kunde inte ens gå in i huset. Det fanns ingen möjlighet att ­rädda det, säger Tomas Jonasson.

Vad som orsakade branden är okänt. Ägaren ska dock ha sagt till brandmännen att han trodde ­att orsaken var ett elfel.

– Det är inte omöjligt, men vi vet inte orsaken. Allt fler hus har moder­nare elinstallationer och de är säkrare, säger Tomas Jonasson.

Peter Lindberg, elinspektör på ­Elsäkerhetsverket, upplever att flera husägare inte riktigt vet om att de bär det yttersta ansvaret när det gäller elinstallationer i huset. Han rekommenderar att man alltid ska elbesiktiga huset innan man flyttar in och att man ska anlita en professionell hantverkare.

– En gammal elinstallation kan få finnas kvar, men det är när man bygger om eller ut som man måste uppgradera sin elanläggning. Ett säkert och bra skydd är en jordfelsbrytare. Vid ett elfel, slår jordfelsbrytaren igång och bryter all ström i hela huset, säger Peter Lindberg.

Huset på Hästhagsvägen i Vidja totalförstördes.

Fakta

Så elsäkrar du ditt hem

Elbesikta alltid ditt hem innan du flyttar in.

Anlita en person med elbehörighet i stället för att fixa själv, och installera en jordfelsbrytare. På det sättet undviker du att bli en av de tusentals som varje år drabbas av bränder eller personskador på grund av elfel.

Källa: Elsäkerhetsverket