Eldfesten firar 10 år på Skansen

Riksteatern står bakom folkfesten.
Riksteatern står bakom folkfesten.
Eldfesten inleder iranska nyåret den 19 mars.
På Skansen firar högtiden tio år – med lasershow, hopp över eldar och musik.

Eldfesten, Chahar Shanbeh Souri, firas som inledning till det iranska nyåret, Nouroz. Det är en icke-religiös högtid som firats i flera tusen år för att välkomna våren.

Det är Riksteatern som står bakom folkfesten. Efter flera år i Kungsträdgården har firandet flyttat till Skansen i Stockholm.

– Eldfesten har sedan starten utvecklats till att bli en inkluderande folkfest för mångfald och integration som berikat både Stockholm, Malmö och Göteborg med nya traditioner. Det känns därför extra roligt att festen i år också är förlagd till Skansen, säger Riksteaterns VD Magnus Aspegren enligt ett pressmeddelande.

Når miljonpublik

Varje år lockar festligheterna tiotusentals besökare och sänds världen över via persisk tv. Många internationella tv-bolag sänder Eldfesten i andra delar av världen och når på så sätt en miljonpublik.

– Firandet av Eldfesten runtom i Sverige vänder sig inte bara till den som kommer från Iran. Alla är välkomna att delta i firandet. Glädje är en mänsklig rättighet som alla i världen ska ha rätt till oavsett hudfärg, etnicitet eller religiös bakgrund, säger Mansour Hosseini som är ansvarig producent för Eldfesten, enligt ett pressmeddelande.

Utlovar eldhopp och lasershow

Riksteatern utlovar en helkväll med lasershow, traditionsenliga hopp över eldar, iransk mat, barnaktiviteter och musik. 

På scen står bland annat bandet Panetoz, skådespelaren och komikern Maz Jobrani och pop-tenoren Sattar.

Eldfesten firas på Skansen hålls mellan 16-22 den 19 mars. Entré är gratis.