Eldningsveckan en omstridd tradition

Eldningsveckan är i full gång. För somliga är det en plåga, för andra ett kärt vårtecken.

Räddningstjänsten vill ha bort den.

– Återvinn i stället, säger Lars Göran Uddholm på Södertörns brandförsvarsförbund.

Under vecka 16 och 42 med föregående helg är det tillåtet att elda torrt trädgårdsavfall på sin egen tomt i Huddinge. Så länge det inte stör grannarna, vill säga.

– Om en granne upplever att röken är störande får man vända sig till återvinningscentralen i stället, säger Carina Olsson, ansvarig på natur- och byggnads­förvaltningens servicecenter.

Både hon och brandchefen Lars Göran Uddholm på Södertörns brandförsvarsförbund berättar att eldningsveckan väcker blandade känslor hos husägarna.

– Vi får fler klagomål från grannar som tycker att röken är besvärlig, men även önskemål om att få elda på en annan vecka eller att man vill elda mer, vilket vi säger nej till. Men på valborg får man elda, säger Carina Olsson.

På kommunens webbsida står det att eldningsveckan finns på av miljö- och hälso­skäl, samt för att räddningstjänsten ska ha bättre kontroll över brandrisken. Det sistnämnda slår dock brandchefen bort.

– Eldningsveckan är en urgammal tradition som kom till när det inte fanns återvinningscentraler. Helst av allt önskar vi att husägarna återvinner eller komposterar sitt trädgårdsavfall. Salems kommun har tagit bort eldningsveckan och före­slår återvinningscentralen, säger Lars Göran Uddholm.

90-årige villaägaren Kurt Edsmar i Stuvsta håller inte med brandchefen.

– För dem som inte har bil är eldningsveckan ett utomordentligt sätt att bli av med sitt trädgårdsavfall. Jag är 90 år och har vett att inte köra bil, säger han.

Hur gör ni för att inte störa några grannar?

– Vi försöker göra så att vi eldar samtidigt och tar hänsyn till varandra. Det är en fin tradition också och vi brukar ta en öl efteråt. Man blir lite torr om halsen efter all rök, säger Kurt Edsmar.

Eldning sker på eget ansvar.foto: mostphotos