Earth Hour med eldshow vid Oxstallet på Edsvik

eart hour, Edsvik, Sollentuna
Earth Hour uppmärksamams på Edsvik för fjärde året i rad.
SOLL_edsviks_slott_
Edsbergs slott.
Blue planet Earth with flowing bulb in space mostphotos
Earth Hour.
Lördagen den 30 mars uppmärksammas Earth Hour vid Oxstallet på Edsvik. Evenemanget är gratis och det blir bland annat eldshow klockan 20.30. Dessutom bjuds det på fika och möjlighet att grilla medhavd korv över öppen eld.

– Det är fjärde året vi har det här stora arrangemanget på Edsvik och det kommer fler och fler för varje år. I fjol kom 400 hit, men det är förstås väldigt väderberoende, säger Inger Mattsson, tillförordnad chef för strategiska enheten på Sollentuna kommun.

Evenemanget pågår klockan 19–22 och eldshowen startar klockan 20.30.

”Väldigt suggestivt och vackert”

– Det är ett gäng tjejer som kallar sig Illumina som kommer och dansar med facklor i händerna. Det är utomhus, på utsiktsplatsen och det är väldigt suggestivt och vackert, säger Inger Mattsson.

Utöver eldshow blir det bland annat fika i Oxstallet, pyssel med Naturskolan för barnen och tal av klimatnämndens ordförande Jonas Riedel (C).

– Och så är SEOM på plats och pratar om solpaneler Det blir även en tipspromenad med fokus på kommunens arbete med energifrågor. Och en elev från kulturskolan kommer och spelar gitarr och sjunger, säger Inger Mattsson.

Plus korvgrillning över öppen eld för alla som tar med sig korv?

– Ja, men de som inte har med sig korv kan grilla ekologiska äpplen som vi bjuder på.

Nedsläckning klockan 20.30–21.30

Earth Hour är en internationell kampanj som uppmanar hushåll och företag att under en timme (20.30–21.30 den 30 mars) släcka belysning och om möjligt även stänga av elektriska apparater för att uppmärksamma klimatfrågan.

Bakom Earth Hour, som hölls första gången 2007, står världsnaturorganisationen WWF. Genom det globala evenemanget vill WWF uppmärksamma världen på de klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald som sker just nu.

Årets Earth Hour är den 30 mars och då sätter WWF ljuset på vad som behöver ske för att vi ska kunna fortsätta att leva på vår planet.

Musik och dikter i Sollentuna kyrka

Utöver på Edsvik uppmärksammas Earth Hour i kommunen även i Sollentuna kyrka klockan. Där blir det musik och diktläsning klockan 20–21 och därefter mingel i S:t Larsgården. Det är fri entré, men med en insamling till fastekampanjen. För musiken svarar Åsa Harald (violin), Mikael Höök (cello) och Elisabet Wimark (orgel och piano).

Så här såg eldshowen i samband med Earth Hour i Sollentuna ut 2016: