Eldsjälarna bakom isbanan

I fredags hade Stallets fritids disco på banan, som isbanegänget till höger har hand om.
I fredags hade Stallets fritids disco på banan, som isbanegänget till höger har hand om.
Isbanegänget.
Isbanegänget.
Stallets fritids hade disco på isen i fredags. Flera i isbanegänget har barn på skolan.
Stallets fritids hade disco på isen i fredags. Flera i isbanegänget har barn på skolan.
I sex år har ideella krafter hållit efter isen på Nattbrisens skridskobana.
– Det har varit otroligt uppskattat, men få inser hur mycket jobb som ligger bakom, säger Hans-Göran Persson från isbanegänget.

Nattbrisens skridskobana i Norrviken står öppen för alla, men används främst av barn och familjer i närområdet.

– I fredags hade Stallets fritids disco. Jag skulle tippa att det var bortåt ett hundratal barn som åkte skridskor, säger Hans-Göran Persson.

Ideella krafter

Han är en av åtta eldsjälar som sköter om den populära isen sedan sex år tillbaka. Flera av dem har barn på Stallets skola, medan andra är pensionärer. Många ideella timmar läggs på banans underhåll.

– Svårigheten handlar främst om att kunna anpassa insatserna till det lynniga vädret. Bara att kunna få åkbar is kan handla om 15 spolningar. Pensionärerna i gruppen kan då vara till stor hjälp, eftersom spolning kan behövas flera gånger per dag. Idag var vi uppe i totalt 25 stycken.

Isbanegänget jobbar i skift och den här veckan är det Hans-Görans tur att ha hand om snöröjning och spolning. 

– Det kan bli en hel del snöskottning ibland. Men från och med i år kan vi få traktorhjälp via Sollentunagården vid stora snömängder. 

värmer det att se barnens åkglädje på planen

Brandslangen för spolning är en gåva från Attunda räddningstjänst och kommunen har skänkt en brandpost och sponsrar dessutom vattenkostnaden.

– Skridskobanor växer inte på hög i Sollentuna kommun, men med stöd från kommunen, Sollentuna Energi, vår samfällighet och ett entusiastiskt gäng frivilliga går det att åstadkomma underverk. För oss banskötare värmer det att se barnens åkglädje på planen, säger han