Oklar orsak bakom eldsvåda i flera hundra år gammal ek

gammal ek brann i Rotsunda sollentuna
Efter branden sågades eken ner för att inte utgöra en fara.
En uppemot 500 år gammal ek och mycket ståtlig ek i Rotsunda brann för några veckor sedan.
– Av skadorna att döma skulle branden eventuellt kunna vara anlagd, säger Salme Pirhonen som bor i närheten av den eldhärjade eken.

Det var under en promenad hemma i Rotsunda som Salme Pirhonen fick syn på eken som brunnit, vid sidan av gångvägen från Skinnaråsvägen upp mot Bollstanäsvägen.

– Det måste vara ett av de äldsta träden i kommunen. Jag vet att en ek intill har åldersbestämts till 450 år och eken som brann var ännu tjockare, säger hon.

ek i rotsunda sollentuna

Salme Pirhonen (t.h.) med kompisen Arto Rossi vid eken innan den brann. ”Här ser man hur tjock stammen var”, säger hon. Foto: Privat

”Ett antal hundra år”

Rikard Dahlén, naturvårdschef i Sollentuna, berättar att man inte kan bestämma att träds ålder enbart med hjälp av storleken.

– Hur stort ett träd blir beror också på hur bra plats det har vuxit på, om det är bra mark till exempel. Men den här eken var absolut gammal, ett antal hundra år i alla fall, säger han.

Troligtvis en tillfällighet bakom branden

När det gäller orsaken till branden är han osäker.

– Hade det varit under en blöt period så hade jag nog antagit att den var planerat anlagd, men nu var det en torr ek och torr väderlek. Branden startade tidigt på morgonen. Det kan ha varit en fimp eller en glasbit som ligger bakom, en tillfällighet.

”Den får vara kvar som död ved åt skalbaggar”

Eken bedömdes utgöra en fara efter branden och fälldes därför. Och den kommer att få ligga kvar, berättar Rikard Dahlén.

ek i rotsunda sollentuna

En bjässe till ek. Men det var före branden, nu är eken fälld och ska bli ved åt skalbaggar och andra djur. Foto: Privat

– Ja, den får vara kvar som död ved åt skalbaggar och andra djur. När så här gamla träd dör blir det en speciell ved som kan vara betydelsefull för vissa svampar och insekter. Det är ett underlag för den biologiska mångfalden, även om folk som går förbi kanske inte uppfattar det som den bästa platsen när den får ligga kvar.