ANNONS

Elefantguden hedras på festival

Pagoderna i templet är rikt utsmyckade. Under gudstjänsterna hedras gudarna med bland annat mjölk och blommor.
Pagoderna i templet är rikt utsmyckade. Under gudstjänsterna hedras gudarna med bland annat mjölk och blommor.
Templet i Farsta strand är tillägnat Ganesha.
Templet i Farsta strand är tillägnat Ganesha.
Visste du att det ligger ett hinduiskt tempel i samma hus som kyrkan i Farsta strand? Och visste du att där just nu pågår en färgsprakande festival till gudarnas ära?
ANNONS

Tegelväggen på Farsta strandkyrkans bakgård pryds av en färgglad skylt med en bild på den elefanthövdade hinduguden Ganesha. Dörren står öppen och leder oss in till en gudstjänstlokal med flera vackert utsmyckade pagoder.

Vi befinner oss i Sweden Ganesha Temple, ett av två hinduiska tempel i Stockholm. Det grundades 1998 av tre tamiler från Sri Lanka. Från början låg det i Tallkrogen. Men sedan 2006 har församlingen eller föreningen alltså varit granne med Svenska kyrkan i Farsta strand.

Templet är tillägnat den elefanthövdade guden Ganesha, en av de populäraste gudarna inom hinduismen.

– Han är lyckans och välgångens gud. Det är till honom man ber när man ska påbörja något nytt. I de flesta hinduiska hem finns en bild av Ganesha i hallen, säger Gautam Bhattacharyya, medlem i Sweden Ganesha Temple.

Gudstjänst, eller pooja, hålls i vanliga fall två gånger i veckan. Men den här veckan och ända fram till på onsdag är det pooja varje dag. Detta med anledning av brahmotsavam, en tretton dagar lång festival som brukar firas bland hinduer i södra Indien och Sri Lanka. Under festivalen hyllas alla de viktiga gudarna – en per dag.

– Det här är årets höjdpunkt, förklarar Suganthan Ganeshanathan från Bagarmossen som står i köket och förbereder kvällens måltid – varje pooja avslutas med att deltagarna äter tillsammans.

Festivalens höjdpunkt är den så kallade vagnfestivalen som infaller på söndag. Då körs alla gudabilderna runt på en vagn i templet.

– Alla är hjärtligt välkomna att komma hit. Om man vill kan man bara titta på men man får också delta i ceremonin om man vill. Det gäller också under våra vanliga gudstjänster som är på tisdag- och fredagkvällar. Allmänheten är alltid välkommen, säger Gautam Bhattacharyya.

I Sverige lever enligt uppgift cirka 25 000-30 000 hinduer varav merparten i Stockholm.

ANNONS

För mer information om Sweden Ganesha Temple, se templets hemsida www.swedenganeshtemple.com

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.