Elen tillbaka i Åkersberga

Strömavbrott i 21 timmar och 16 grader inomhus, berättar en Åkersbergabo om på Facebook.
Strömavbrott i 21 timmar och 16 grader inomhus, berättar en Åkersbergabo om på Facebook.
Fuktiga kablar har ställt till med flera korta och långa strömavbrott för boende i Åkersberga de senaste dagarna. Men nu är de akuta problemen i elnätet lösta, enligt EON.

– Vi har ställt ut en dieselgenerator i Margretelund så länge. Men vi kommer att behöva riva upp flera kilometer kabel, säger Johan Aspegren, informatör på elbolaget EON.

Många arga

Under tisdagskvällen blev närmare 900 hushåll utan el i Åkersberga. På onsdagsmorgonen hade antalet minskat till drygt femtio. Och många Åkersbergabor var upprörda.

– Det är inte klokt att barnfamiljer, gamla och alla andra ska frysa och inte få varm mat, skriver AnneBritt på Facebook. 

Problemen beror dels på krångel med elleveranser från Vattenfalls nät men framförallt är det konstaterad fukt i kabelnätet kring Otto Bondes- och Manfred Bondes väg som orsakat strömavbrotten, enligt EON.

– Vi är så klart bestörta. Så här ska det inte vara, säger Johan Aspegren.

Prioriteras upp

Kablarna i området kan vara över 30 år gamla och började krångla redan i november förra året. Nu måste de rivas upp och bytas ut enligt elbolaget.  För de Åkersbergabor som drabbats av elavbrott i mer än 12 timmar utgår en ersättning på minst 900 kronor, uppger EON.

– Detta kommer att prioriteras upp, säger Johan Aspegren.