Elev fick kokhett vatten kastat på sig

Pojken fick en kopp kokhett vatten kastad på sig av en klasskamrat. Skolan gjorde en polisanmälan om händelsen. Nu visar det sig att denna ”kommit bort”.

I början av december fick en 15-årig pojke i en av Tyresös skolor en kopp kokhett vatten kastad på sig av en klasskamrat. Koppen kraschade på golvet och när pojken föll till marken landade han olyckligt på skärvorna och fick djupa sår i både handleden och ryggen.

Skolans rektor stängde av klasskamraten från undervisningen i två dagar och i ett öppet brev till alla föräldrar berättade han att skolan gjort en polisanmälan.

I förra veckan kontaktade 15-åringens föräldrar polisen för att höra om händelsen utreds – men då visade det sig att polisen aldrig ens fått någon anmälan.

Skolan försökte då ta reda på vad som hänt. Den aktuella polisanmälan skrevs i kommunens digitala system för olycksrapportering. I systemet bockar man för en ruta om händelsen ska polisanmälas och efteråt ska det komma ett kvitto från polisen om att anmälan tagits emot.

Enligt Maj Ingels Fagerlund, säkerhetschef i Tyresö kommun, ligger felet tyvärr i systemet.

– Skolan gjorde allt rätt, men polisanmälan har ändå inte kommit fram. Nu har vi startat en internutredning för att ta reda på om det har hänt fler gånger. Vi ska också uppmana dem som gör en polisanmälan i systemet att de verkligen ser till att de får en kvittens.

Den misshandlade pojkens föräldrar har svårt att tro på förklaringen.

– Vi har suttit och väntat på besked, men inte förrän vi själva kontaktade polisen fick vi information, säger pojkens mamma som är mycket kritisk till skolans brist på återkoppling efter händelsen.

Skolans rektor säger att man uppenbarligen har misslyckats med kommunikationen i det här fallet och att skolan nu ska se över sina rutiner.

Men tyckte ni inte att det var konstigt att ni aldrig fick ett kvitto på att polisanmälan kommit fram?

– Jo, det borde vi ha kollat bättre. Men vi visste faktiskt inte att man alltid ska få ett kvitto. Nu har vi lärt oss hur det ska fungera, säger han.

15-åringens mamma är ändå frustrerad över hur allt skötts:

– Min son har andra gradens brännskador i ansiktet och kan få men för livet. Vuxenvärlden måste markera att det är nolltolerans som gäller, annars är jag rädd att ungdomarna tar saken i egna händer.

Vuxenvärlden måste markera att det är nolltolerans som gäller.Pojkens mamma