Elev nekades att ta astmamedicin

En lärare i Österåker anklagas av föräldrar för att ha låst in barn, ha slagit en elev och nekat en annan att ta sin astmamedicin.

Nu har föräldrarna anmält läraren, men enligt kommunen finns ingen anledning till oro.

– Vi trodde att läraren skulle vara borta till höstterminen, men så dök läraren upp igen. Därför gör vi en anmälan till Skolinspektionen, säger en förälder till Lokaltidningen Mitt i.

Enligt henne har problemen pågått åtminstone sedan förra hösten, trots att föräldrar kontaktat skol-ledningen i ärendet.

– Jag märkte att min dotter började försöka smita undan lektioner som hon tidigare tyckt var roliga.

Enligt föräldrarna är läraren hård, närmast militärisk, har nekat barnen att dricka vatten och gå på toa under lektionen och straffat dem med armhävningar när de gjort fel.

Under en lektion ska en pojke ha nekats att ta sin astmamedicin, trots att han bett om det två gånger.

– Sedan kom klassläraren in och såg att han hade svårt att andas. Hon sa direkt ”gå och ta din medicin”. Så långt ska det ju inte behöva gå, säger pojkens mamma.

Läraren ska även ha låst in elever och vid ett tillfälle slagit en elev, uppger föräldrar. Enligt deras version hånade han först pojken, så pass att denne slog till honom. Då slog han tillbaka.

– Det får ju inte bara ske. Vi pratar om 7–8 åringar!

Österåkers kommun bekräftar att man haft problem och att en lärare vid två tillfällen fått disciplinära påföljder, bland annat i form av en skriftlig varning. Däremot säger man sig inte känna till om fysiskt våld förekommit.

”Om sådana uppgifter framkommer som kan leda fram till en polisanmälan kommer skolledningen självklart att överväga den arbetsrättsliga möjligheten att stänga av vederbörande” uppger Ann Bisenius, t f verksamhetschef Utbildning, i en skriftligt kommentar till Mitt i.

Där skriver hon att det inte finns någon anledning att känna oro och otrygghet: ”Skolledningen har full kontroll och är beredd att vidta alla åtgärder som krävs och som stämmer överens med svensk lagstiftning.”

Skolledningen har full kontrollAnn Bisenius t f Verksamhetschef Utbildning