Elevboom väntas till hösten

Det ökade söktrycket är lärarnas förtjänst enligt rektor John Gustafsson.
Det ökade söktrycket är lärarnas förtjänst enligt rektor John Gustafsson.
I höst ser det ut som att alla klasser fylls på Väsby nya gymnasium. Söktrycket har ökat enormt. Även Väsby yrkesgymnasium ser ut att öka i popularitet.

– Det är otroligt härligt, säger John Gustafsson, rektor på Väsby nya gymnasium.

För två år sen var det 60 personer som hade Väsby nya gymnasium som förstahandsval. Förra året var det 127 och i år är det 187 elever som har val skolan i första hand.

– Vi har en lika stor ökning av elever som valt skolan i andra hand och tredje hand. Det är ett enormt högt tryck till skolan, säger Gustafsson.

Ökningen kan delvis förstås av större elevkullar. Men Gustafsson tror att skolans lärare har en viktig del i ökning.

– Det beror på mina fantastiska pedagoger som gör ett bra jobb. Vi har jobbat seriöst under en lång tid med ett systematiskt kvalitetsarbete. Vad funkar? Det har vi mer av. Vad funkar inte? Det ändrar vi på. Det har varit ett medvetet sätt för att höja resultaten på skolan, som också har gett den indirekta effekten att förbättra skolans rykte.

Det är framförallt naturprogrammet som ökar i popularitet. I år är det så pass många sökande att alla förstahandssökande inte säkert kommer få plats, något som delvis beror på att flera av eleverna på det nystartade programmet för simning valt natur som inriktning.

– Intagningspoängen kommer stiga på natur och teknik men bli lite lägre på samhälle och ekonomi.

Även på Väsby yrkesgymnasium har antalet sökande ökat. Förra året var det inga elever som hade sökt skolans elprogram i första hand och bara fem som sökt vvs-programmet som förstahandsval. I år har är motsvarande siffror sex på el och åtta för vvs-programmet. Totalt har antal sökande ökat från 27 till 36.

I höstan var det till slut 25 elever som började i den blandade etta med både el- och vvs-elever. De räknar med åtminstone lika många elever till hösten, baserat på ansökningarna.

–Som det ser ut nu blir det nånstans mellan 25 och 30 elever, säger Henrik von Porat, huvudman för Väsby yrkesgymnasium.