14 elever åtalas efter nazisthälsning i skolan

Gymnasieelever vid en skola i söderort åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha gjort Hitlerhälsning i en gymnastikhall.
De flesta av eleverna nekar till brott. Men flera av dem erkänner att de är med på den aktuella bilden.
14 gymnasieelever vid en skola i söderort åtalas – detta efter att de gjort en nazistisk hälsning i skolans gympasal. Händelsen fotades och spreds sedan i sociala medier. Nu misstänks eleverna för hets mot folkgrupp.

13 av de sammanlagt 14 åtalade radade upp sig innan en gymnastiklektion i en idrottshall i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsområde och gjorde den nazistiska hälsningen då högerarmen lyfts rakt upp från kroppen. Med andra handen gjorde eleverna en ”Hitlermustasch”. Eleverna var i 16-årsåldern när bilden togs den 30 november 2018.

Fotades och spreds

Ytterligare en person fotade hälsningen och därefter publicerades bilderna i klassens slutna grupp på Snapchat och på ett låst Instagramkonto. Kontot hade vid tidpunkten nästan 100 följare.

En person tog sedan en skärmdump av inlägget på Instagram – och skickade till skolans rektor.

Åtalas för hets mot folkgrupp

Eleverna åtalas nu för hets mot folkgrupp vid Stockholms tingsrätt.

De flesta av eleverna nekar till brott. Men flera av dem erkänner att de är med på den aktuella bilden. Dock menar de att de inte haft uppsåt att hetsa mot folkgrupp. Flera av eleverna skyller på grupptryck.

Två av eleverna vill inte alls kommentera sin inställning till anklagelserna.

I förhör har eleverna sagt att det var ett internskämt och att de inte förstod att det kunde vara ett brott.