ANNONS

Elever lämnar Baldersskolan efter mobbning

Elever på Baldersskolan som är utsatta för mobbning väljer att sluta.
Elever på Baldersskolan som är utsatta för mobbning väljer att sluta.
Under flera år har föräldrar larmat Baldersskolan om mobbning och misshandel. Problemen har inte åtgärdats – istället har flera barn bytt skola.
– Elever har systematiskt mordhotats, blivit nedslagna och spottade på. Vi har bråkat med skolledningen i flera år nu, säger en förälder som Mitt i varit i kontakt med.
ANNONS

Enligt föräldrar som har kontaktat Mitt i utsätts flera elever på lågstadieskolan i Danderyd för grov misshandel, mobbning och kränkande behandlingar av andra elever.

– Elever har systematiskt mordhotats, blivit nedslagna och spottade på. Vi har bråkat med skolledningen i flera år nu men de håller fast vid sin naiva inställning. Sådant här ska skötas per automatik och trygghetsgruppen ska kopplas in. Det är så dåligt skött och sedan mörkar de händelserna, säger en förälder som Mitt i har varit i kontakt med.

Föräldrar har inte kontaktats

Flera föräldrar menar att Baldersskolans ledning inte har följt rutinerna som ska gälla vid kränkande handling. De säger att vårdnadshavare till de elever som har kränkt eller slagit andra elever inte har kontaktats. Inte heller föräldrar till de som blivit slagna har kontaktats.

– Bilden av att skolan inte har gjort något håller inte. Tror man det, är man så fel ute som man kan vara. Att skolan inte har gjort tillräckligt, det kan vi konstatera med facit i hand. Men vad vi skulle ha gjort istället är svårt att säga, säger Emil Hanstad som är före detta rektor på Baldersskolan.

Mobbing på Balderskolan i Danderyd. Foto: Stefan Källstigen

Ny rektor sedan i våras

Sedan den 1 april i år har skolan en ny rektor som hävdar att de nu har ett tydligare sätt att hantera dokumentation och information till föräldrarna vid kränkande behandlingar.

ANNONS

– Vi tar det här på allra största allvar, det är vårt främsta mål. Vi ser över alla våra rutiner, vi har alltid haft rutiner men de som finns nu är tydligare och annorlunda. Det vi gör är en handlingsplan för att lösa det här, säger Petra Hellström som är rektor på Baldersskolan.

Vad är det ni har ändrat på i de nya rutinerna?

– Ingenting är ändrat skriftligen, det är nog jag som är mer tydlig i mitt arbetssätt.

Men det anser föräldrarna inte är tillräckligt. Arbetet med att kontakta föräldragruppen har tagit för lång tid. Så sent som för några dagar sedan ska en elev ha blivit hårt slagen i ansiktet utan att skolan kontaktade den slagna elevens föräldrar. Något rektorn inte vill kommentera.

– Så fort ett barn slåss ska förälder till det barnet kontaktas. När jag pratar med dem kommer det fram att från och med nu ska skolan börja ringa runt till föräldrarna. Det har inte gjorts tidigare, säger en förälder.

Flera anställda slutade på grund av ledningen

Nu sker förändringar i klasserna

Efter höstlovet ska vissa klasser på Baldersskolan delas upp i mindre undervisningsgrupper och en kurator ska kopplas in samt mer delaktighet från föräldrarna.

– Vi ser samarbetet med vårdnadshavare som något jätteviktigt för att bryta den negativa trenden. Nu kommer vi jobba mer målmedvetet med detta. Samtliga föräldrar har informerats angående vårt nya arbetssätt, säger rektorn.

När gick ni ut med den informationen?

– I dag (fredagen innan höstlovet, reds. anm.).

Föräldrar som precis har nåtts av informationen anser att skolan har agerat för sent och flera barn har redan hunnit byta skola eller kommer att byta när de byter årskurs.

– De har haft flera år på sig att lösa detta. Vi har larmat om det här sedan de gick i 6-års och nu är det tyvärr för sent för några av barnen, säger en av föräldrarna.