Elever bättre på att äta upp skolmaten

Matleverantörens kampanj för att minska svinnet gav resultat. Redan efter en vecka slängde eleverna på Igelboda skola och Neglinge skola mycket mindre.

Eleverna på Igelboda skola slänger i snitt 15 kilo mat varje vecka. Neglinge skolas elever skrapar av åtta kilo från tallrikarna och Saltsjöbadens samskolas elever ­lika mycket.

De siffrorna vill skolornas matleverantör Fazer få ner. Därför har de senaste två veckorna lagts extra fokus på att informera barnen om att de inte ska ta mer mat än de orkar äta upp. Målet är att matsvinnet ska minska med 25 procent.

– Pedagoger och rektorer har varit med, pratat med barnen och övertygat dem att de inte ska ta mer än nödvändigt, säger Malin Jarnstedt, restauranggruppchef på Fazer.

Redan efter en vecka har kampanjen gett resultat. På Igelboda skola slängde barnen 26 procent mindre mat, på Neglinge skola 20 procent mindre mat.

– Barnen är jättemedvetna och intresserade, säger Malin Jarnstedt.

På Saltsjöbadens samskola visade den första veckan däremot ingen förändring.

Att barnen ska slänga mindre mat handlar främst om miljön. Malin Jarnstedt sticker inte under stol med att det även är ett sätt att spara pengar.

– Det är mycket roligare om man kan lägga pengarna på roligare mat och ännu bättre råvaror, säger hon.

Kommunen har inget övergripande projekt för att minska matsvinnet. Det finns heller inga siffror på hur mycket som slängs på kommunnivå.

Men enligt Einar Fransson, produktionsdirektör för Nackas kommunala skolor, har skolorna ständigt svinnet i åtanke.

– Jag vet att man jobbar med det. Vi vill att den mat som tillagas ska uppskattas och gå åt, man ska inte behöva kasta maten, säger han.

I dag lagar många Nackaskolor maten själva. Enligt Annika Unt Widell på organisationen Skolmatens vänner är det ett effektivt sätt för att minska matsvinnet.

– Då kan man spara maten längre i köket, blir det mat över kan man servera det någon annan dag. Får man mat från något annat kök måste man ofta kassera maten efter att den har varit varmhållen, säger hon.

Fakta

Eleverna i Sverige slänger 18 kilo mat om året

En femtedel av all mat som konsumeras i Sverige lagas i restauranger eller storhushåll, till exempel skolkök.

En tiondel av den maten skrapas av tallrikarna, det vill säga slängs efter att den har serverats.

2010 slängde varje elev i Sverige i snitt 18,2 kilo mat på ett år.

2009 beräknades mat för mellan 100 och 300 miljoner kronor slängas i landets skolkök.

Källa: Naturvårdsverket