ANNONS

Elever berättar med egna ord om Västerort

En Dag har premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby 23 maj.
En Dag har premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby 23 maj.
Ingen av dem vill bli skådespelare, men alla vill i framtiden förändra något.
Tolv elever från Smedshagsskolan i Hässelby delar i föreställningen En Dag med sig av sina tankar och berättelser om livet i stort och vardagen i allmänhet.
ANNONS

Under hösten har Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby varit på Smedshagsskolan i Hässelby under elevens val för att berätta mer om sitt arbete med kultur och teater.

Nu kommer tolv elever i årskurs 7–9 stället till teatern för att dela med sig av sin vardag – i föreställningen En Dag.

– Vi får följa med en helt vanlig skoldag där de samtidigt berättar om Västerort, framtiden, sina drömmar och rädslor, säger Olof Hanson, regissör och konstnärlig ledare på Kulturhuset Stadsteatern.

Scendebut för eleverna

Olof Hanson leder som regissör arbetet, men vill vara tydlig med att det är ett medskapande projekt. Eleverna bestämmer själva vad de ska säga, vilken musik som ska spelas och utformningen på föreställningen.

– Vi har djupintervjuat eleverna och sedan skrivit ut vad de sagt så att de får läsa upp det. Vi rättar inget utan är noga med att det är elevernas egna röster, säger Olof Hanson.

Ingen av dem vill bli skådespelare

Olof Hanson, regissör

Ingen av eleverna har stått på en scen förut. Men att de nu tar chansen är inte för att börja en karriär inom teatern.

– Ingen av dem vill bli skådespelare, det är inte där deras drömmar är. Många vill bli entreprenörer, någon vill bli plåtslagare eller sjuksköterska, det är blandat. Framför allt pratar många om att de i framtiden vill göra någon sorts förändring, det är vad som är viktigt för dem, säger Olof.

ANNONS

Projektet öppnar dörrar

Olof Hanson har varit konstnärlig ledare på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby i två år. Hans förhoppning är att En Dag-projektet ska skapa ett starkare band mellan teatern och Västerort.

– Det är ett projekt som öppnat dörrar, där eleverna har lärt sig en hel del om kultur och vad det är. Men det är ännu större för oss, att få lära sig om deras vardag och vad som inspirerar dem, som jag tror kan bli otroligt viktigt för vårt kulturhus i framtiden, säger Olof Hanson.

Den 23 maj ställer sig Ana, Alina, Denil, Ebaa, Haidar, Klaudia, Ladan, Mande, Naemi, Rad, Rasmus och Vera på Kulturhuset Stadsteaterns scen – då är det premiär för En Dag som sedan spelas fram till 26 maj.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.