Elever beskjutna i motionsspåret

Nyligen blev elever på Torsviks skola beskutna med soft airguns i joggingspåret. Skolan vill nu sprida att sådana pistoler är förbjudna för barn.

– Vi har gått ut med information till alla föräldrar i årskurs 6-9 för att vara tydliga med vad som gäller angående soft airguns, säger Stefan Anderman, rektor för klass F-6.

Det var för drygt tre veckor sedan som elever i Torsviks skola var ute på en idrottslektion och då blev beskjutna med soft airguns, troligtvis av några andra elever från skolan.

– Det var en obehaglig händelse när eleverna blev beskjutna. Men det var ingen som fick några allvarliga skador. Vi arbetar med de inblandande, säger Stefan Anderman.

Skolan ser allvarligt på det som hänt. Särskilt eftersom de i samtal med skolelever har förstått att det är ganska många soft airguns som är i omlopp bland skolelever och deras kompisar.

– Vi har ingen statistik på hur vanligt det är, men flera säger att personer i deras kompiskretsar har sådana här pistoler.

Uppfattningen Stefan Anderman fått är att dessa vapen köps in för att användas mer för lekar, som prickskytte. Men skolan vill nu upplysa alla elever om att sådana vapen absolut inte får tas med till skolan. De vill också upplysa om 18-årsgränsen som finns.

– En vuxen ska vara med för att man ska få använda en sådan här pistol, säger Stefan Anderman.

Mitt i Lidingö Tidning har berättat om att det nyligen varit två liknande incidenter med luftpistoler i närheten av Lidingö centrum.

Den senaste händelsen är polisanmäld och utreds just nu av polisen. Brottet är rubricerat som misshandel. Polisen har inga misstänka och vet inte hur många som var inblandade.

Fakta

Händelser med soft airguns:

27 april: En man blir beskjuten med soft airgun-pistol i foten i Lidingö centrum. De som skjutit beskrivs som ungdomar.

27 april: Flera yngre barn blir beskjutna med samma sorts pistol av två senare identifierade 12-åringar.

20 maj: Elever beskjuts med soft airguns när de är ute och joggar under skolidrotten.