ANNONS

600 elever äter på engångstallrikar – varje dag

Isabelle och Lena Maripuu är kritiska till plastkonsumtionen och efterlyser källsortering.
Isabelle och Lena Maripuu är kritiska till plastkonsumtionen och efterlyser källsortering.
På Råsundaskolan serveras lunchen på engångstallrikar med plastbestick – och allt slängs i samma sop som matresterna.
– Det skickar helt fel signaler till barnen – att miljön inte är viktig, säger Lena Maripuu, mamma till eleven Isabelle.
ANNONS

I augusti stängde Råsundaskolans matsal och tillagningskök på grund av en stor vattenskada. Sedan dess har eleverna ätit i en provisorisk matsal, ett klassrum, på skolan.

Men porslinet står i skåpen, istället serveras allt på plasttallrikar med engångsbestick. Något som fått eleven Isabelle Maripuu och hennes mamma Lena att reagera.

– Det är oerhörda mängder plast som slängs. Min dotter reagerade på det första dagen, och att man har fortsatt med engångsartiklar gör mig faktiskt förvånad. Solna vill vara en miljökommun, men var är miljötänket? säger Lena.

Ingen sortering

Dessutom slängs tallrikar, bestick och matrester i samma sopor.

Hanteringen signalerar att miljön inte är viktig, menar Lena Maripuu här med dottern Isabelle.

– Förklaringen vi fått är att den korta tiden inte motiverar att ställa dit sorteringskärl. Förkastligt tycker jag, en vecka med plast borde motivera källsortering, säger Lena.

Skickar fel signaler

Det ger helt fel signaler till barnen, anser hon.

– Vi källsorterar hemma och har slutat med plasttallrikar och plastglas när vi har kalas. Barnen vet ju hur miljöförstöringen påverkar planeten, det är viktigt att alla drar sitt strå till stacken. Sen tänker man på hur mycket som slängs i skolan, 600 elever äter lunch och mellis varje dag. Ett års plastförbrukning hemma kanske är vad Råsundaskolan genererar på en dag! Det skickar signaler till barnen om att miljön inte är viktig, säger Lena.

ANNONS

Staden håller med

Björn Övermark, fastighetschef på tekniska förvaltningen, håller med om att plastluncher är en dålig lösning, men:

– Vi har inte kunnat nyttja produktionsköket för disk, och att transportera disk fram och tillbaka var inget rimlig lösning. Så man kan säga att båda lösningarna är dåliga. Av två onda ting fick vi välja det här, säger han.

Barn- och utbildningsförvaltningens chef Alessanda Wallman hade inte information om att avfallet på Råsundaskolan åker i samma sophink.

”Av två onda ting fick vi välja det här”

Björn Övermark

– Jag håller med mamman om att källsortering är viktigt, det är också en del i den pedagogiska lunchen, att barnen får lära sig sortera, säger hon.

Ska åtgärdas genast

Så tycks det också bli för eleverna på Råsundaskolan.

Efter att ha tagit kontakt med matleverantören Sodexo återkommer Alessandra Wallman med besked:

– De kommer genast att åtgärda detta och sätta dit kärl så att barnen kommer att kunna sortera. Det kommer att fixas på en gång, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.