Elever får läxhjälp via chattprogram

Numera kan Lidingöelever som har problem med matten få hjälp hemma, via nätet. Förhoppningen är att nå dem som inte har godkänt i dag.

Elever som går i årskurs 4 upp till och med gymnasiet kan nu få hjälp med matematiken gratis via nätet. Måndag till torsdag mellan klockan 17 och 20 kan eleverna ställa sina frågor till coacher via chattprogrammet Skype.

– Det är en väldigt praktisk tjänst eftersom eleverna kan ha en dialog med coacherna hem-ifrån. Vi hoppas kunna nå fler elever än vi gjort tidigare på det här sättet, säger utbildningsförvaltningens chef Per-Åke Henriksson.

Läxhjälparna är studenter vid Uppsala universitet som studerar till lärare eller civilingenjörer. Projektet leds av Uppsala kommun i samarbete med Uppsala universitet och Microsoft. Lidingö stad köper in tjänsten, vilket innebär att eleverna har tillgång till mattecoacherna under hela läsåret.

– Samtidigt som politikerna bestämde att skjuta till resurser för läxhjälp till alla hade vi en dialog med Uppsala kommun så det föll väl samman. Uppsala och Lidingö delar på kostnaden för projektet, säger Per-Åke Henriksson.

Lidingö stads skolor erbjuder också läxhjälp på plats i skolorna. Förhoppningen med onlineprojektet är att nå de elever som inte kommer dit.

– Vi hoppas att alla elever ska nå bättre resultat, men framförallt att de som inte är godkända i dag ska bli det. Nu har vi skickat information till skolledningarna och uppmanat dem att sprida den så att den når föräldrar och elever, säger Per-Åke Henriksson.

Blev blåst på 5 000 i nätannons

Lidingö En kvinna på Lidingö har polisanmält att hon blivit bedragen på 5 000 kronor. Kvinnan ville köpa en konsol via Blocket och fick ett e-postmeddelande som såg ut att komma från Blockets betaltjänst. I meddelandet stod att varan skulle skickas och kvinnan betalade då in 5 000 kronor för konsolen.

Men troligtvis var det ett falskt meddelande för någon konsol kom aldrig. Enligt polisen har kvinnans pengar gått in på ett konto. När kvinnan kontaktade säljaren fick hon veta att annonsen tagits bort.