Elever får träna med Bajen – på skoltid

Här blir det fotboll på schemat.
Här blir det fotboll på schemat.
Nyanställde Charbel Selwan från Hammarby Fotboll tillsammans med rektor Ingrid Söderman i Tornadoskolans gym.
Nyanställde Charbel Selwan från Hammarby Fotboll tillsammans med rektor Ingrid Söderman i Tornadoskolans gym.
Rektorn på Tornadoskolan i Skarpnäck vill att eleverna ska röra mer på sig. Metoden? Fotbollsträning med Hammarby på skolschemat.

Samarbetet mellan Hammarby Fotboll och Tornadoskolan inleds nu under höstterminen. I praktiken innebär det att samtliga elever på skolan kommer att erbjudas fotbollsträning på skoltid, från förskoleklass hela vägen upp i årskurs 9. Samarbetet kommer även att innefatta fritidsverksamheten.

– Vi vill att samarbetet tillsammans med Hammarby Fotboll ska öka elevernas rörelseaktivitet. Den ökade rörelsen ska förhoppningsvis leda till en ökad lust och motivation att prestera bättre i skolan parallellt med att det ska vara kul att röra på sig. Barn och ungdomar i dag rör sig generellt för lite, säger Ingrid Söderman, rektor och vd för Tornadoskolan.

Charbel Selwan, tränare från Hammarbys fotbollsakademi, har anställts på skolan. Nu pågår arbetet med att lägga upp schemat. Fotbollsträningen kommer delvis att ske under det som kallas Elevens val.

– Men på sikt vill vi att skolan ska bli certifierad med fotbollsprofil, och då kommer vi också att ha renodlade fotbollsklasser, berättar Ingrid Söderman.

De elever som absolut inte vill spela fotboll kommer dock inte att behöva göra det.

– I samarbete med elevrådet har vi tagit fram andra alternativ som eleverna ska få rösta om. Det handlar om dans, truppgymnastik och simning.

Satsningen innebär också att eleverna får tillgång till det gym som hittills bara varit för personalen.

– Där kommer vi att köra pulsträning med eleverna, berättar Ingrid Söderman.

Enligt rektorn är den ambitiösa satsningen också ett sätta att öka antalet elever. Idag går 215 elever på Tornadoskolan.

– Det är sviktande elevunderlag i Skarpnäck just nu och då måste vi gå ut på en större bas och titta. Vi har dessutom redan en fotbollskultur på skolan med många elever som spelar och personal som också håller på med fotboll. Så det kändes naturligt för oss att ringa Hammarby och fråga.

Hammarby har redan i dag fotbollssamarbeten med ett flertal skolor i Söderort, däribland Brdängsskolan, Gubbängsskolan och Nybohovsskolan.

– Tanken är att få upp det allmänna fotbollsintresset i området och att erbjuda eleverna ett komplement till det de får i sina vanliga fotbollslag. Vi kommer fokusera på teknikträning som individuell bollbehandling, individuell fintträning, individuellt anfalls- och försvarsspel – inte så myclet på själva lagbiten, förklarar tränaren Charbel Selwan

Här kan du läsa mer om Hammarbys skolsamarbeten: https://mitti.se/bajen-bredangsskolan-sant/