Elever fick ”dum blondin-exempel” i matteuppgift

Kungsholmens gymnasium
Kungsholmens gymnasium
Barbie är en dum blondin som inte förstår matte. Den bilden kommunicerades i en matematikuppgift som delades ut till elever på Kungsholmens gymnasium.

En matteuppgift som nyligen delats ut till elever på Kungsholmens gymnasium har lett till upprörda föräldrareaktioner på sociala medier, där man anser att uppgiften är sexistisk. I uppgiften, som består av en dialog mellan karaktärerna Barbie och Ken, ska eleven komma fram till vilket tal Ken tänker på.

Barbie beskrivs i uppgiften som ”en dum blondin” som inte förstår matematik. Genom uppgiftens gång hånar Ken henne gång på gång för att hon är så korkad och inte förstår vilket tal Ken syftar på.

”Till och med din lilla ärthjärna måste klara av den här ekvationen”, ”Men lilla gummigumman, du ska inte STÅ ut, du ska RÄKNA ut”, är några saker som Ken säger i uppgiften.

I klassen, som till stor del består av tjejer, har stämningen varit upprörd, enligt uppgifter till Mitt i.

När Mitt i når den ansvarige rektorn Ove Sköld på Kungsholmens gymnasium känner han till saken. Men han vill han inte uttala sig i media om vad han tycker om matteuppgiften.

– Vi jobbar med det enligt vår likabehandlingsplan och arbetar med frågan tillsammans med elever och lärare. Inte med någon annan part, säger han.

Men kommer det att leda till någon åtgärd från er sida?

– Jag förstår att du frågar men vi jobbar just nu med frågan enligt vår likabehandlingsplan tillsammans med elever och lärare.

Fakta

Delar ur matteuppgiften

Barbies och Kens IQ-befriade ekvationslek

Barbie och Ken lekte en lek som gick ut på att Barbie skulle gissa vilket tal Ken tänkte på. Eftersom hon var en dum blondin hade hon inga rätt. Nu är frågan om du kan räka ut vilka tal Ken tänkte på? Du skall ställa upp hela tankegången i en ekvation och sedan lösa den.

Ken: ”Jag tänker på ett tal och delar det med tre. Förstår du?”

Barbie: ”Åh, Ken…”

Ken: ”Okay, Nu lägger jag till sju. Förstår du?”

Barbie: ”Åh Ken…eeh…sa du sju? Hur mycket är klockan, Ken?”

Ken: ”Va? Klockan? 10… hur som helst, allt som allt blev det 22. Fattar du?”

Barbie: ”Eeeehhhh…..10?…men är det inte samma som 22 Ken?”

[…]

Barbie: ”Ken jag vill skiljas!! Jag menar allvar!”

Ken: ”Och vad tror du Stor & Liten säger då? Men jag säger: lägg till sju och resultatet blir tjugofem! Det kunde du inte tro, va?”

Barbie: ”Jag står inte UUUUT!!!”

Ken: ”Men lilla gummigumman, du ska inte STÅ ut, du ska RÄKNA ut!”