Min lokala hjälte

Elever fick rå kyckling på sin ”Nobellunch”

Rå kyckling serverades när Söderbymalmsskolan hade sin egen Nobelmiddag.

– Rått blod rann på tallriken, man blev äcklad, säger en elev.

Det var på Nobeldagen den 10 december som Söderbymalmsskolans årskurs 9-elever skulle hugga in på sin egen ”Nobellunch” som bestod av kyckling, bearnaisesås och klyftpotatis.

Men flera av kycklingklubborna var råa och blodiga.

Elever lade upp bilder på kycklingen på Facebook och flera föräldrar blev oroliga.

– Många mådde illa av att se kycklingen. Vi fick höra att det är sådant som händer och vi fick slänga kycklingen och gå därifrån, säger en elev.

Föräldern Istvan Vörös har ett barn i årskurs 9 på skolan och har reagerat starkt.

Han är själv kökschef sedan 20 år tillbaka, tidigare på kommunens personalrestaurang och numera i en gymnasieskola.

– Det här är en riktig, riktig miss och skolan kan inte skylla på något. Det var rått blod på dessa tallrikar, säger han.

– Skolköken har ju alla instrument för att temperera maten. Får en elev antibiotikaresistenta e-colibakterier i sig så är det inte kul längre, då kan någon bli allvarligt sjuk.

Vissa elever hann börja äta av lunchen och då gjordes också upptäckten, men enligt skolans rektor har ingen blivit sjuk.

– Det var ett bläck med kycklingklubbor som inte var genomstekta. Köket trodde att kycklingen skulle kunna tillagas mycket snabbare än vad som var fallet. Det är djupt, djupt olyckligt, säger Helena Lindqvist, annars känd som den rektor som hyllats mest för sina matsatsningar i Haninge.

– Vi serverade först kycklingfiléer, men de tog slut och då blev det kycklingklubbor för dem som inte hade fått filéer, säger Helena Lindqvist.

Södertörns Miljö- och hälsoskyddsförbund har tittat på bilderna på kycklingen som serverades.

– Det där är absolut inte färdigt och ska absolut inte ätas. Vi kommer att följa upp detta, säger miljöinspektör Maja Berggren.

Förra måndagen, den 16 december, kompenserades niorna på Söderbymalmsskolan med vällagad kycklingfilé.