Elever fick sätta betyg på skolmat i smaktest

Snart bestäms vem som ska laga Solnas skolmat i framtiden.

Som en del i upphandlingen ordnades ett smaktest där elever själva fick testa och betygsätta portioner från de aktuella leverantörerna.

I Solna gymnasiums matsal dukades mat upp från de fyra leverantörer som kan få uppdraget att laga mat till Solna gymnasium, åtta kommunala grundskolor och 22 förskolor. Det är än så länge hemligt vilka de fyra leverantörerna är.

Var och en hade levererat fyra jämförbara rätter till provsmakningen förra fredagen. Nu gällde det att göra gott intryck på testpanelen. I gruppen på 15 personer ingick politiker från barn- och utbildningsnämnden samt barn och personal från förskolan Fyrklövern, Skytteholmsskolan och Solna gymnasium. En av provsmakarna var 16-åriga Nyet Zekarias.

– Det var jätteroligt. Det känns roligt att få vara med och bestämma vad som ska serveras i skolorna, säger hon.

Provsmakarna visste inte vilka som hade levererat maten. De fick sätta poäng på smaken, utseendet, formen, konsistensen och hur den smakade efter en tids varmhållning. Nyet Zekarias tyckte att två leverantörer höll något sämre klass än de andra.

– En gillade jag starkt. Den hade fått till en bra helhet, och maten såg bra ut.

Upphandlingen handlar om mat till cirka 3 000 barn och ungdomar. Kontraktet är värt ungefär 25 miljoner kronor per år.

En av poängsättarna var Arion Chryssafis (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Han känner inte till någon kommun som använt sig av något liknande test.

Eftersom smak är något subjektivt kan det vara känsligt att låta det ingå i en upphandling. Men kommunen kontaktade Kammarkollegiet som svarade att detta är lagligt.

– Det var fantastiskt att se vilken variation det var på maten, säger Arion Chryssafis som generellt tyckte att maten var god.

– Det var allt från traditionell skolbespisningsmat till mer restauranglik mat. Sedan får vi se om barnen uppskattade den restauranglika maten. Det är inte säkert.

De fyra leverantörerna uppfyller alla de grundläggande krav som kommunen ställer. Det handlar bland annat om att maten ska vara näringsrik och att en viss andel av råvarorna ska vara ekologiska. Kommunen har satt en gräns för vad maten får kosta.

Arion Chryssafis räknar med att politikerna bestämmer vem som får uppdraget inom några veckor.

– Om beslutet inte överklagas kan leveranserna starta till hösten.

Politikernas beslut ska till 70 procent baseras på utgången av smaktestet. 30 procent ska baseras på priset.